Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, sebze ve meyve cenneti Türkiye’de 6 liraya patates tüketilmesinin izahının olmayacağını belirtti. Çandır, üvey evlat muamelesi gören tarım sektörüne beklenen desteğin verilmediğini söyledi..

 

DEVRİM NİTELİĞİNDE KARARLAR

Döviz ödenerek alınan girdilerin üreticiye ek yük getirdiğini de vurgulayan Ali Çandır, birim maliyetlerin yükseldiğini, bunun da pazara ve üreticinin cebine yansıdığını sözlerine ekledi. Enflasyonun düşmesi için tarım politikalarının gözde geçirilmesi ve devrim niteliğinde kararlar alınması gerektiğinin altını çizen Çandır, üretici para kazanamazsa, üretimin aksayacağını, tüccarın da ihracatçının da tüketicinin de kaybedeceğini ifade etti.. Tarladan başlayarak acil önlemler alınması gerektiğini bildiren Çandır, çiftçinin üretimde kullandığı temel girdiler olan mazot, gübre, elektrik, ilaç ve tohumda maliyetlerin mutlaka düşürülmesini istedi.

 

Tarım sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı Antalya Ticaret Borsası(ATB)Meclisi toplantısında konuşan Ali Çandır, döviz kurlarındaki artışın ihracat ve turizmde olumlu algılandığını vurgulayarak, dolardaki yükselişin petrol ve doğalgaz başta olmak üzere gübre, tohum ilaç gibi ürünlerin Türk Lirası bazında artmasına neden olduğunu söyledi.

DEVRİM NİTELİĞİNDE KARARLAR

Döviz ödenerek alınan girdilerin üreticiye ek yük getirdiğini de vurgulayan Ali Çandır, birim maliyetlerin yükseldiğini, bunun da pazara ve üreticinin cebine yansıdığını sözlerine ekledi.

Enflasyonun düşmesi için tarım politikalarının gözde geçirilmesi ve devrim niteliğinde kararlar alınması gerektiğinin altını çizen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, üretici para kazanamazsa, üretimin aksayacağını, tüccarın da ihracatçının da tüketicinin de kaybedeceğini ifade etti.. Tarladan başlayarak acil önlemler alınması gerektiğini bildiren Çandır, çiftçinin üretimde kullandığı temel girdiler olan mazot, gübre, elektrik, ilaç ve tohumda maliyetlerin mutlaka düşürülmesini istedi.

Mazot, gübre ve elektrikte yüzde 18, ilaç ve tohumda yüzde 8 olan KDV oranının tarımda yüzde 1’e çekilmesini istediklerini söyleyen Ali Çandır, “tek çare öncelikle ergileri düşürmek, Çiftçi, düzenli makul bir gelir elde edecek ki tarlasında kalsın, üretimine devam etsin. Aksi takdirde ucuza üretim ve tüketim olanağı yok. İnsanımızın sebze ve meyve cenneti olan Türkiye’de 6 liraya patates tüketmesinin izahı mümkün değil” şeklinde konuştu.

TARIM ÜVEY EVLAT

Her 5 çalışandan birinin tarım sektöründe olduğuna dikkat çeken Çandır,tarımın işsizliğin önlenmesinde joker görevi yaptığını söyledi. Çandır, “Özellikle 15-24 yaş grubu arasındaki gençlerde işsizlik oranı yüzde 20’yi buluyor. Yani her 5 gençten biri en verimli çağında işsiz. Tarımı dışarıda tuttuğumuzda işsizlik oranı yüzde 13.4’e yükseliyor. İşsizlik oranını yüzde 2.1 puan gerileten tarımın önemini buradan da anlamak mümkün. Son dönemlerde finansmanın çoğunu da öz evlat pozisyonundaki inşaat sektörünün milli gelirdeki payı yüzde 5,9, istihdamdaki payı yüzde 7.1 iken; üvey evlat muamelesi gören tarımın milli gelirdeki payı yüzde 8.8, istihdamdaki payı yüzde 19.5’tir..(Vahide YANIK)

 

 

 

Editör: TE Bilisim