TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu
Başkanı Özge Köksal, yaptığı açıklamada, şube olarak Antalya 100’ncü Yıl
davaları süreçlerinin her aşamasında olduklarını ve bundan sonra da olmaya
devam edeceklerini açıkladı.
TARAF OLARAK KATKI
SAĞLADIK
Köksal, Lara Kent Parkı, Dokuma Alanı, Vakıf Zeytinliği, Phaselis, Kındıl Çeşme, Göynük Çadırlı Kamp Alanı, Kundu-KemerağzıSakızbucak Ormanı gibi örneklerde olduğu gibi, 100’ncü Yıl bağlamında da 40 bin metre karelik bir alanın, kamusal menfaatlere aykırı şekilde konut alanı veya ticaret ve turizm alanına dönüşmesine engellenmesinde sağladıklarıkatkılardan gurur duyduklarını söyledi. Alan, Antalya’ya ve kentlilere kazandırılıncaya kadar hukuk mücadelesinin sürdürüleceğini kaydeden Köksal, “100’ncü Yıl Spor kompleksi alanı ile ilgili önce, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Ekim 2005 tarihli kararı ile yapılan 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli plan değişikliklerine karşı, Antalya Barosu tarafından açılan davaya Odamızca müdahil olunarak dava açılmıştır.Anılan plan değişiklikleri ile alanda bulunan resmi kurum alanı ve spor tesis alanı küçültülmüş bir bölümüne ‘Merkezi Gelişim Aksı’ kararı getirilerek ticari alana dönüştürülmüştür. Kararın iptali istemiyle Antalya 2.İdare Mahkemesin de açılan dava reddedilmiş, karar temyiz edilmiştir. Danıştay 6.dairende görülen davada; ‘planların üst ölçekli planlara aykırı olduğu’ gerekçesi ile karar bozmuştur” dedi.
REZİDANS YAPIMI
ENGELLENDİ
Antalya 2.İdare Mahkemesi, Bozma kararına uyarak 29 Aralık 2009 tarihli kararı ile Planların iptaline karar verdiğini hatırlatan Köksal, “İptal kararı verilen 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli plan değişikliklerine ilişkin dava devam ederken Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 19 Aralık 2006 tarihinde aldığı yeni bir karar ile1/1000 ölçekli plan değişiklikleri yapmıştır. Bu plan değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, Plan notlarına ‘tüm bodrum katlarda bağımsız bölüm numarası alınarak ticaret yapılabilir’ ve ‘blok boyu ve derinliği şartı aranmaz’ notu eklenmiştir.Bu kararın iptali istemiyle Mimarlar Odası Antalya Şubesi tek başına 2 Şubat 2007 tarihinde, Meclis Üyesi olarak Av. Cengizhan Gököz ise 15 Mart 2006 tarihinde ayrı ayrı davalar açmışlardır. Antalya 2. İdare Mahkemesince bakılan davalar lehimize sonuçlanmıştır. Etkin rol oynadığımız yargı süreçleri sonucunda iptal edilen plan değişiklikleri 65 katlı rezidans yapılabilmesine olanak tanıyan plan kararlarıdır. Açılan bu davalar sonucu kentsel yaşam kalitesine ve kamusal menfaatlere aykırılık teşkil eden rezidans inşaatının yapımı engellenmiştir. Bu davalar açılmamış olsaydı veya kazanılamamış olsa idi; zaten bundan sonraki ve son açılan davalar açılamazdı.”
ANTALYALILARIN
YARARINA
Köksal, süreç ile ilgili bu bilgileri verdi: “Yukarıdaki açıklanan ve iptal ile sonuçlanan plan kararlarına karşı açılan davalar devam ederken, alan için 13 Aralık 2007 tarihinde inşaat yapım ihalesi yapılmıştır. İhalenin iptali istemi ile 4 Mart 2008 tarihinde, Mimarlar Odası olarak Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve 9 vatandaş ile birlikte dava açtık. Antalya 1.İdare Mahkemesinde görülen davada, dava reddedilmiştir. Mahkemenin kararı davacılar tarafından temyiz edilmiş ve Danıştay 13’ncü Dairesi 10 Eylül 2008 tarihli kararı ile mahkemenin ret kararını bozmuştur. Ancak dava devam ederken Mustafa Akaydın döneminde, Büyükşehir Belediyesi tek taraflı olarak ihalenin iptal edildiğini bildirmiş ve bir kez daha sonuç Antalyalıların yararına olmuştur.”
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
“Aradan uzun bir süre geçmiş ve mülkiyeti TOKİ’ye geçen alanda hiçbir şey yapılmadan beklenilmiştir. Ancak bir süre sonra TOKİ tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 Temmuz 2016 tarihinde onaylanan 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli nazım imar planları ve 1/1.000 Ölçekli Uygulamam İmar Planı değişikliği kararı ile alana ‘Ticaret Turizm’ kararı getirilmiştir. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Antalya Barosu ve Av. Polat Balkan tarafından 26 Ekim 2016 tarihinde ve daha sonra da Muratpaşa Belediyesince dava açılmıştır. Antalya 2. İdare Mahkemesince görülmekte olan dava lehimize sonuçlanmış ve plan değişikliği kararı iptal edilmiştir. Antalya 2. İdare Mahkemesinin bu kararı, TOKİ tarafından Konya Bölge İdare Mahkemesinde istinaf yoluyla bozulması istemiyle temyiz edilmiş, Konya Bölge İdare Mahkemesi TOKİ’nin bozma istemini geçtiğimiz günlerde reddetmiştir. Süreçten de görüleceği gibi açılan tüm davalarda Mimarlar Odası Antalya Şubesi vardır ve bu konuların etkin takipçisi olmuştur.”
AVM’LERE İHTİYAÇ
YOK
Antalya merkezdeki ilçe belediyelerinin yeni konut
alanlarına, yeni ticari alanlara ve AVM’lere ihtiyacı olmadığının altını çizen
Köksal, “Plan notları ve yönetmelik hükümleriyle, yüzde yetmişler oranında
artan yapı yoğunluğu ve buna bağlı olarak nüfus artışı, zaten yetersiz olan
sosyal donatı ve teknik altyapı alanları üzerine ilave yükler getirmiştir. Bu
durumda, ne yazık ki sosyal donatı ve teknik altyapı alanları daha da yetersiz
hale gelmiştir. Aynı zamanda, semt spor tesisleri alanları, resmi kurum
alanları ve yeşil alanlar için öngörülen yerlerde plan değişiklikleri ile
akaryakıt satış istasyonu ve AVM yapılmasına olanak tanıyan, bir başka deyişle
kamusal işlevlerin karşılanması yerine rant önceliklerini esas alan plan
değişiklikleri daha önce yapıldığı gibi günümüzde de yapılmaya devam
edilmektedir. Şubemiz, her zaman olduğu gibi, bu tür olumsuz gelişmeleri
yakından takip etmektedir. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak, kamusal
alanların rant tesisleri alanına dönüştürülerek kamunun elinden çıkarılmasına
yönelik tüm plan değişikliklerine karşı hukuk mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğimizden
kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. Haber
Merkezi