New York Times'ın haberine göre, California eyaletindeki Los Angeles Federal Mahkemesi'nin jürisi tarafından hazırlanan iddianamede, Şeyh'in, müdürü olduğu Adra Hapishanesi'nde tutulanlara işkence emri verdiği ve bu işkencelere katıldığı belirtiliyor. Hapishanede tutukluların "ceza kanadı" adı verilen bölümde, tavana asılarak dövüldükleri ve ağır fiziksel işkencelere tabi tutuldukları vurgulandı. Savcı Martin Estrada, söz konusu insan hakları ihlallerinin "ürkütücü boyutta" olduğunu ifade etti.
Los Angeles'ta Yakalanmıştı
Şeyh, temmuz ayında Los Angeles'ta gözaltına alınmıştı. 2020'den beri Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden Şeyh, ABD vatandaşlığına başvurduğu 2023 yılında, Adra Hapishanesi'nde işkence yapıp yapmadığı ya da cinayete karışıp karışmadığı konusunda yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle suç duyurusuna uğramıştı.
Adra Hapishanesi'nde Yaşanan Vahşet
Adra Hapishanesi'nde tutulan eski mahkumlar, aç bırakılma, dövülme, işkence ve tecavüz gibi insanlık dışı muameleleri yıllarca yargılanmayı bekleyerek yaşadıklarını veya ölmüş olduklarını belirtiyorlar.
Şeyh'in valilik ve hapishane müdürlüğü yaptığı dönemde, Suriye'de rejim güçlerinin 2011-2013 yılları arasında çok sayıda sivili öldürdüğü bildirildi. Şeyh'in Deyrizor'daki görev süresi boyunca, 3 bin 933 sivilin, bunların 312'sinin çocuk ve 261'inin kadın olduğu belirtilen bir şekilde öldürüldüğü aktarıldı.