Tüm-Yerel-Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nce ‘görevlendirme’ adı altında çok sayıda belediye çalışanının ilçelere sürgün edilmesiyle ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyusunda bulunulmasının ardından sürgünler ve mobbing uygulamalarını Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO)’ya şikayet ettiklerini açıkladı.

HUKUKSUZLUKLARA SEYİRCİ KALAMAYIZ

Kısa bir süre sonra, şikayet konusunda ILO tarafından Çalışma Bakanlığı’na uyarı mektubu yazılacağını ve ILO komisyonlarınca konunun yerinde inceleneceğini belirten Cengiz Gülebay,  “Kente hizmet için gelenler, kin ve nefret duygularıyla davranmakta, Sürgün edilen kişilere yönelik taciz, bıktırma ve psikolojik taciz mahiyetindeki (mobbing) uygulamaları günde 16 saati bulan çalışma sistemi ile, İnsan haklarına aykırı biçimde sürdürülmektedir. Bütün bu hukuksuzluklara Tüm Yerel-Sen olarak seyirci kalmamız düşünülemez” dedi..   

Tüm-Yerel-Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin çok sayıda belediye çalışanını ilçelere sürgün etmesi,  sürgünler ve mobbing uygulamalarını Uluslar arası Çalışma Örgütü(ILO)’ya şikayet ettiklerini açıkladı.

Tüm-Yerel-Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay, şu açıklamayı yaptı : “Antalya Büyükşehir Belediyesinde ve Ankara Büyükşehir Belediyesinde görev yapan yüzlerce çalışan, önceden yapıldığı anlaşılan fişleme çalışmalarının sonucu olarak, özellikle Siyasi düşünceleri, bağlı bulundukları sendikalar ve hangi dönemde işe başladıkları dikkate alınarak, mobbing, baskı ve bezdirme amacıyla  ilçelere sürgün edilmişlerdir. İnsan Haklarına, Uluslararası anlaşmalara, Çalışma yasasına, DMK ve hatta Anayasamıza aykırı olarak günde 8 saatten fazla, günde 16 saatı geçen  çalışma sistemi tam anlamıyla suçtur. Yapılan uygulama ve hukuk tanımaz yaklaşım çağdışıdır. Bütün bu yapılanlar, kanunlara rağmen inatla ve ısrarla herkesin gözleri önünde gerçekleşmektedir. Mesai saatleri ile birlikte günün 14 ilâ 15 saatini geçireceği; personele görevlendirildikleri ilçelerde herhangi bir görev verilmediği gibi herhangi bir görevin gerçekleştirilmesi adına hiçbir fiziki ve teknik altyapının da bulunmadığı, yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını giderme imkânı olmadığı gibi bayan personel için ayrı tuvalet dahi bulunmadığı; görevlendirilen personelin şahsi ve kişisel durumları ile üyesi bulundukları kamu personeli sendikaları nazara alındığında sözkonusu görevlendirme işlemlerinin personeli yıldırma, emekliliğe zorlama ve cezalandırma mahiyetinde olduğu; bu itibarla tesis edilen görevlendirme işlemlerinin kamu yararı ve hizmet gereklerinden açıkça yoksun olmakla birlikte yasal dayanaktan da yoksun olduğu; sözkonusu idari işlemlerin tesisi ile birlikte başta Anayasa tarafından koruma altına alınmış aile bütünlüğünün tesisi olmak üzere, Anayasa ve mevzuata açıkça aykırı olması nedenleri ile personelin maddi ve manevi olarak zarar gördüğü ve aynı zamanda kamu yararı ve hizmet gereklerine de aykırı mahiyetteki işlemler ile kıt kamu kaynaklarının ölçüsüz ve keyfi mülahazalarla kullanılması mahiyetinde olduğu; eylemin TCK’nın 118. maddesinde düzenlenen sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi mahiyetinde olduğu görülmektedir.

TACİZ-MOBBBİNG-İNSAN HAKLARIHNA SALDIRI

Kente hizmet için gelenler, kin ve nefret duygularıyla davranmakta, Sürgün edilen kişilere yönelik taciz, bıktırma ve psikolojik taciz mahiyetindeki (mobbing) uygulamaları günde 16 saati bulan çalışma sistemi ile, İnsan haklarına aykırı biçimde sürdürülmektedir. Bütün bu hukuksuzluklara Tüm Yerel-Sen olarak seyirci kalmamız düşünülemez.  Yapılan uygulamalar hakkında İlgili, Tüm Yerel-Sen olarak Kamu Kurumlarına yazılı şikayette bulunduğumuzu ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunduğumuzu geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaştık. Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinde yapılan sürgünler ve mobbing uygulamaları nedeniyle; Tüm Yerel-Sen olarak 27.Eylül.2014 günü Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Türkiye Temsilciliğine hazırlanan dosya eşliğinde şikayette bulunulmuştur.Kısa bir süre sonra, şikayet konusunda ILO tarafından Çalışma Bakanlığına uyarı mektubu yazılacak ve ILO komisyonlarınca konu yerinde incelenecektir. Büyükşehir Belediyesi Bürokratlarının, yapılan yanlıştan vazgeçmelerini diliyor ve sürgün edilen personeli derhal göreve iade etmeleri konusunda uyarıyorum”

ILO nedir ?

Uluslararası Çalışma Örgütü, ILO (International Labour Organisation), ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkeziİsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır. ILO 1919'da Versailles Barış Anlaşması uyarınca kurulmuş ve 1946 yılında BM'nin (Birleşmiş Milletler) uzmanlık kuruluşu olmuştur. Sosyal adalet ilkeleri, evrensel insan ve çalışma haklarının korunması temelinde kurulmuştur. ILO uluslararası çalışma standartlarını sözleşmeler ve tavsiyeler yoluyla ifade etmektedir. Bu sözleşme ve tavsiyeler temel çalışma hakları, örgütlenme hakkı, toplu pazarlık, zoraki emeğin ortadan kaldırılması, fırsat eşitliği, ve çalışma hayatı ile ilişkili diğer konularda asgeri standartlar koymaktadır. Aynı zamanda başta mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon, çalışma politikası, emek yönetimi, çalışma hukuku ve endüstriyel ilişkiler, çalışma koşulları, işletme gelişimi, kooperatifler, sosyal güvenlik, çalışma istatistikleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda teknik yardım sunmaktadır. Bağımsız işveren ve işçi örgütlerinin gelişimini teşvik etmekte ve bu örgütlere eğitim ve danışma hizmetleri vermektedir. Birleşmiş Milletler içinde ILO eşit katılımlı işçi ve işveren örgütleri ve de hükümetin yönetim organları ile birlikte üçlü bir yapı oluşturmaktadır.

 

(Haber Merkezi) 

 

Editör: TE Bilisim