ZMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, meteorolojinin aralık ayı verileri yayınlandığını belirterek, “Türkiye genelinde ortalama 4.5 derece idi ama geçtiğimiz yıl 8 derece oldu yani iki kat arttı. Yağışlar da yarı yarıya düştü. Türkiye’nin buğday tarımının yüzde 85’i kuru koşullarda yapılıyor. Türkiye’de sulama ilkel. Buğdayın verimliliği su ile en az 3 kat aratacaktır. Sulama olmadığında bir kısım tohum çimlenemiyor, bir kısmı da yanıyor. Buğday verimine etki ediyor. Önümüzdeki günlerde bir yağış dalgasının gelmesi bekleniyor. Gelirse kurak dönemi kısmen bitirebilir. Tahminler tutarsa buğday verimi biraz daha artarak olumlu yönde etki eder. Yağışlar düşmez ise buğdayın verimliliği ciddi şekilde düşer.

Buğday çok su isteyen bir bitki değil. Buğdayın gelişme dönemlerinde sulama yapılırsa büyük bir etki yaratacaktır.

“BARAJLARDA SU YOK”

Sulama sisteminin yetersizliğini dile getiren Başkan Dursun Büyüktaş, “Barajlarda da su yok. Biz genellikle kış yağışlarını barajlarda biriktiriyoruz yazın ise bu suyu sulama amaçlı kullanıyoruz. Geçenlerde DSİ’de barajlardaki su seviyesini kritik olarak açıklamıştı. Yaz için suyumuz da yok. Önümüzdeki bir ay içerisinde yağış dalgası gelir ve barajlarda biriktirebilirsek yaz ayı için olumlu bir etki yaratacaktır yoksa yazın da bu durumun büyük bir olumsuz etkisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ GÜBREYİ AZALTTI”

Yeterli yağış olmadığı takdirde ekmek ve buğdayın kullanıldığı gıda maddelerinde de fiyat artışı olacağını dile getiren Başkan Büyüktaş, “Eylül’de ekmek 10 TL’yi bulacak demiştim. Haziran ayında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) unluk buğdayda sübvansiyon süresini uzatması ekmek fiyatlarındaki artışın önüne geçildi. Bu sübvansiyon olmasaydı ekmeğe yüzde 40-45 civarında bir zam gelecekti. Ekmek fiyatları sübvansiyon ile baskılandı. Buğday verimi düşerse fiyatlar yükselecek. 2021 rekoltesine göre 2022 rekoltesinde yüzde 11.9 artış olmuş. Bunun nasıl olduğunu bilmiyoruz. Eğer bu dönem kurak giderse verimde büyük bir düşüş olacak. Gübre fiyatları da arttığı için çiftçi toprağa atılan gübreyi yarı yarıya azaltmak durumunda kaldı buda verimde büyük bir kayıp. Sulama yetersizliği ve toprağa verilen eksik gübre bir araya geldiğinde buğday verimliliğinde büyük bir düşüş olacak” diyerek uyarılarda bulundu.

 

Arda KIR