Yerel yönetimlerin halka en yakın, hızlı ve ucuz hizmet sunumunda önemli birimler olduğunu hepimiz bilirken, iyiniyetle de olsa yerelleşme adında yereli yok eden ve merkezin etkisini artıran bir süreç başladı…

 

Özellikle son düzenlemelerden sonra köylerin, belde belediyelerin mahalleye dönmesi, özel idarelerin kapanması, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının kurulması…

 

Hem yerel yönetim sayısını azaltarak demokrasiye negatif etki koyduk hem de yerel yönetim yerine valilerin sorumluluğunda yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları kurduk…

 

Antalya’da 74 belde belediye, 538 köy ve il özel idaresi tarih oldu. Amaç belki kırsala katkıydı, olmadı. Yeterince hizmet götürme ortamı doğmadığı gibi bir de mahrum bıraktık kolay hizmet akışından, pekçok noktayı…

 

Özellikle Antalya için hiç uygun olmayan bu yasada şimdi değişikliğin gündeme gelmesi iyi ama tam da bir seçim süreci sonrasında iktidarın güç kaybı sonrasında gündeme gelen değişim isteği de manidar…

 

Hani bu yasanın baş aktörleri belediyecilikten geliyordu? En doğru yasaydı! Henüz 5 yılda eskidi mi? Yoksa amaç sadece seçim kazanmaya dönük arayışlar mı…

 

Keşke ikisi de olmasa…

 

Keşke amaç halkın sorunlarını, belediyenin takıldığı noktaları halletmek olsa. Bütçede gelir artırıcı adımlar atılsa, ilçe ve il belediyesinin yetki ve görevlerindeki çatışma son bulsa vs…

 

Ama duyuyoruz teklifte ne köylerin tekrar özüne dönmesi, ne kapanan beldelerin açılması ne de özel idarelerin açılması var…

 

Büyükşehirin görevlerindeki hizmetlerin bir kısmını ilçe belediyelerine aktarmak var. Geçtiğimiz gün eski büyükşehir belediye başkanlığı yapmış Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da açıkladı…

 

Bu tasa olmadı, tutmadı diye…

 

Ve o da yanlıştan dönülmesini istedi. Yine ski büyükşehir belediye başkanlarından pekçoğu mevcut sorunları büyüten bir düzenleme olduğunu vuyrguluyor…

 

Halkın da memnun olduğunu söylemek zor…

 

İdareciler ise zorda. Alan büyürken, kaynak yetişmiyor. Belki tek elden mal ve hizmet alımı ucuz olur gibi geliyor ama mesafe nedeniyle maliyet artıyor…

 

Her yerde teşkilatlanma olmuyor ki o da maliyetleri arttıran bir unsur…

 

O nedenle evet bu yasa olmadı. Ama tartışarak, yasa koyucu ve uygulayıcıların, halkın, akademisyenlerin görüşü alınarak doğrusu yapılsın…

 

Yazboz tahtasına çevirmeyelim yasaları…