Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Türkiye’nin yüreğini dağlayan Kumluca yangınında en az 1000-1200 hektar, dördüncü günde ancak söndürülebilen Adrasan yangınında ise en az 450-500 hektar orman alanı yandığını iddia etti. Neyişçi, “Resmi olarak açıklanan rakamların en az 3 katı daha büyük bir alan yanmıştır. Bu mühendislik toleransının çok üzerinde bir sapmadır. Sonuçta Orman ve Su İşleri Bakanı yanlış bilgilendirilmiştir’’ dedi.

 

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi tarafından geçen hafta Kumluca ve Adrasan’da meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında şok bir iddia ortaya atıldı. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Kumluca ve Adrasan'daki yangınlar sonrasında alanı yerinde incelediklerini söyledi. Kumluca yangınında en az 1000-1200 hektar, Adrasan'da ise en az 450-500 hektar alan yandığını söyleyen Neyişçi,’’ Kumluca yangını 350 hektar değil, en az 1000-1200 hektar.  Adrasan yangını 150 hektar değil en az 450-500 hektarlık bir alanı etkilemiştir. Resmi olarak açıklanan rakamların en az 3 katı daha büyük bir alan yanmıştır. Bu mühendislik toleransının çok üzerinde bir sapmadır. Sonuçta Orman ve Su İşleri Bakanı yanlış bilgilendirilmiştir’’ dedi.

ÇELİŞKİMİ RAKAMLAR VAR

“350 hektar olduğu iddia edilen bir alan için 2 uçak 6 helikopter, yüze yakın arazözle mücadele edilmiş olması çelişkili bir durumdur” diyen Neyişçi,’’ Dünyada ilk kez bu yangında kullanıldığı ileri sürülen -karşı ateş- avcı-toplayıcı kavimlerin bile kullandığı çok eskiden beri bilinen ve kullanılan bir tekniktir. Ancak bunun akıl edilmesi de önemli ve desteklenmesi gereken bir sıçramadır. Yangınla ilgili teknik elemanların bölge, bölge iklim özellikleri ve bölge halkına yabancı olmasının, yangının büyümesi ve organizasyon bozukluğunda önemli bir etken olduğu dile getirilmiştir. Orman yangınları, uçak ve helikopterden çok deneyimli ve bölgeyi tanıyan teknik eleman gerektirir. Bu elemanlar rotasyon adı altında farklı coğrafyalara tayin edilebiliyor. Kumluca bunun tipik bir örneği.  Adrasan yangın alanında helikopterle soğutma çalışması yapılıyor. Arazözler yol kenarında bekliyor. Bu çok büyük bir çelişki ve kaynak israfı olarak değerlendirilmeli.’’ dedi.

RESMİ AÇIKLAMALARIN 3 KATI DAHA BÜYÜK ALAN YANDI!

Tuncay Neyişçi : şunları söyledi : Yangının sera atıklarının yakılmasından değil, orman içinde ahşap direklerle dağıtılan enerji hatlarının neden olduğu kısa devreden çıkmış olabileceği daha güçlü bir olasılıktır. Erentepe köylüleri, aynı yerde daha önce de iki kez yangın çıktığını ileri sürmektedirler. Bir rüzgarda kolaylıkla devrilebilen ve yangına neden olabilecek ahşap elektrik direklerinin değiştirilmesi konusunda müracaatta bulunulmuştur. Görüşülen köylü, muhtar, işçi, gözlemci, ve teknik elemanlar yangın yönetiminde çok büyük zafiyetler olduğunun altını çizmişlerdir. Yetkililerle uygulayıcılar (arazöz operatörleri, hava aracı pilotları, yangın işçileri) ve yerel halk arasında çok ciddi iletişim eksiklikleri ortaya çıkmıştır.  Oruçlu işçiler bile iftar açamamışlardır’’

ERENTEPE KÖYLÜLERİ DAHA ÖNCE MÜRACAATTA BULUNMUŞLAR

Antalya Orman eski Bölge Müdürü Gürel Şirin ise,  yangına sera atıklarının yakılmasının değil, orman içinde ahşap direkler kullanılarak dağıtılan enerji hatlarından kaynaklanan kısa devrenin neden olmasını güçlü bir olasılık olarak gördüklerini söyledi. Şirin,’’ Erentepe köylüleri, aynı yerde daha önce de iki kez yangın çıktığını ileri sürmektedirler. Bir rüzgârda kolaylıkla devrilebilen ve yangına neden olabilecek ahşap elektrik direklerinin değiştirilmesi konusunda müracaatta bulunulmuştur’’ şeklinde konuştu.(Deniz TOPKAYA)

 

 

Editör: TE Bilisim