Uzman Diyetisyen Betül Merd, yaz aylarında sık tüketilen şekerli ve gazlı içeceklerin diyabet riski oluşturabileceğini belirtti. Ona göre, 'Sade maden suyuna meyveleri ezerek kendimiz tatlandırabiliriz.'

Saatte Bir Bardak 

Betül Merd, su tüketiminin saatte 1 bardak olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, fazla terleyen kişilerin maden suyu ile mineral alabileceklerini de ekliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte vücuttan su ve minerallerin kaybolduğunu belirten Merd, 'Su tüketimi çok önemli ve bunun üzerine basarak duruyoruz. Her saat başına 1 bardak su öneriyoruz. Zaten her saat başına bir bardak su içsek günlük en az 12 saat ayaktayız ve 12 bardak su içmiş oluruz ve o da 2,5 litreye denk gelir diyoruz. Daha fazla ter kaybeden kişilere maden suyu öneriyoruz çünkü orada da bir mineral kaybı oluyor. Kişi kendini sporla destekliyorsa aynı şekilde hem havanın sıcaklığı hem sporun etkisi ile birlikte daha fazla su ve mineral kaybı oluyor. Hem su hem de maden suyu ile birlikte desteklenmeli diyoruz.'

Klima yoluyla bulaşan hastalıklara dikkat! Klima yoluyla bulaşan hastalıklara dikkat!

Sıcakta Şekerli Içeceklere Dikkat! Yaz Aylarında Diyabet Dert Olmasın 2 Result

Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Betül Merd, meyve tüketerek hem lif hem de sıvı ihtiyacının giderilebileceğini vurguluyor. Ayrıca, 'Diğer yandan da meyve tüketimi çok önemli. Hem lif almış oluyoruz hem de yine oradan da sıvıları almış oluyoruz. Antioksidan kapasitesi yüksek meyveler tüketebiliriz. Çünkü bu dönemde alerjik etkiler artmış durumda. Polenle ilgili ve bahar alerjilerinin arttığı bir durumda antioksidan kapasitesi yüksek olan meyveleri tüketmek çok sağlıklı oluyor. Antioksidan kapasitesi yüksek olan meyveler de kırmızı meyvelerdir. Üzüme yer verilebilir, mevsimde çıkan meyvelerden çilek tüketimi artırılabilir. Havalar ısındıkça fiyatında da düşüş olacağı için karpuz tüketilebilir. Bunlar tüketilebilir' ifadelerini kullandı.

Gazlı ve Şekerli İçeceklerin Riskleri Nelerdir?

'Gazlı ve şekerli içeceklere dikkat edilmeli' diyen Betül Merd, bu tür içeceklerin tüketiminin diyabet riski oluşturabileceğini belirtiyor. Özellikle yaz aylarında bu tür içeceklerin tüketiminin arttığını vurgulayan Merd, 'Bunlara dikkat edilmeli çünkü bunlar da diyabet riski oluşturabiliyor. Kendimiz tatlandırabiliriz. Meyveleri ezerek sade bir maden suyu ile birleştirip meyveli hale getirebiliriz. Fakat içerisine şeker girmiş meyveli ve gazlı içeceklerden uzak durmamız lazım' dedi.


 

Kaynak: İHA