İmar beklentileri bir türlü gerçekleşmeyen ve 14 mahalleyi kapsayan Kırcami’da sonunda halk kazan kaldırdı. Kırcami sakinleri ‘şamar oğlanına döndük” diyerek isyan ederken, Muhtar Enis Gönen, “ İmar sorunumuz artık çözülmeli. Halk imar lafına doydu. Bu konuda her gelen siyaset yaptı, hiçbir zaman hedefe ulaşamadık” dedi.
Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, Kırcami halkının sorunlarını yetkililere iletebilmeleri için bölgede toplantı düzenledi. Toplantıya, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Muratpaşa Kaymakamlığı, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi’nden konuşmacılar katıldı. Toplantıda konuşan Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp, 14 mahallede kangren olmuş bir yara olduğuna dikkat çekerek, “Kırcami de imar sıkıntısı haricinde başka problemlerimiz de var. İmar konusunda son hazırlanan harita inşallah bizi de okşar da sorun biter. Seralar boş, insanlar üretim yapamıyor, bu sıkıntıların çözüme kavuşturulması lazım. Bunun dışında yol, TEDAŞ ve park gibi sorunlarımız da var” dedi.
“HALK İMAR LAFINA DOYDU”
Kırcami Mahalle Muhtarı Enis Gönen de, Kırcami de en önemli sorunun imar olduğuna dikkat çekerek, “Umarız Büyükşehir Belediyesi bize imar planı ile gelmiştir. Bu sorun artık çözülmeli. Halk imar lafına doydu. Bu konuda her gelen siyaset yaptı, hiçbir zaman hedefe ulaşamadık” dedi. Kırcami Dernek Başkanı Mustafa Çiviler ise Kırcami’de 20 bin nüfus bulunduğunu, sorunların pek çok insanı etkilediğini belirterek, “Araziler miras yolu ile paylaşıldığından küçük alanlarda altyapı ve üst yapıda sıkıntılar var, imar nedeni ile ulaşımda sorunlar yaşanıyor” diye konuştu. Toplantıya ev sahipliği yapan Güzeloluk Mahalle Muhtarı İzzet Ak ise konuşmasında imarsız bölgede okulların bulunduğuna dikkat çekerek, “Sağlık ocaklarımız yok. Mahalleye sağlık merkezi istiyoruz. İmardan dolayı mahallemizde ciddi sıkıntılar var. 14 mahalle içinde en büyük sorunlar benim mahallemde. Çocuklar okula giderken yollar tehlikeli olduğundan veliler okula götürüyor. Çocukların oyun alanı yok, açık havada düğünler mevlitler yapılıyor. Düğünlerde kurşunlar atılıyor. Bunların engellenmesi ancak, imarla mümkün olacaktır. İmar gelirse kapalı alanlar yapılabilecek ve düğünler, mevlitler bu alanlarda yapılacaktır” diye konuştu.
“BİZ RANTÇI DEĞİLİZ”
Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı toplantıda konuşan Zümrütova Mahalle Muhtarı Kemal Ağan da, “Odalar daha önce bizim yanımızda değildi. Şimdi ise bizim yanımızdalar ve çok mutluyuz. Bizim mahallelerimizde artık seracılık yapılamıyor. Ulaşım konusunda da sıkıntılarımız var. Seçimden önce Yalı Caddesi’nden giden otobüsler vardı, kaldırıldı bu otobüslerimizi geri istiyoruz” diyerek yetkililerden talepte bulundu. Fener Mahallesi’nde yaşayan katılımcılardan Sami Acar ise toplantıya konuşmacı olarak katılan yetkililere, “Bu bölgede araziniz ya da eviniz var mı?” diye sordu. Acar’ın sorusu üzerine ortalık gerildi ve bunun üzerine Acar, “Bizi ancak bu bölgede evi ya da arazisi olan anlayabilir” dedi. “Bu konu yeni bir konu değil, herkes bu sıkıntıları iyi biliyor” diyen Acar, “Burada yer sahibi olanlar Antalya’nın günah keçisi değil. Bizler rantçı suçlamalarına da maruz kaldık ama biz rantçı değiliz” dedi.
“ŞAMAR OĞLANINA DÖNDÜK”
Konuşmasında çok sert eleştirilerde bulunan bölge sakinlerinden Yakup Ülker ise, “Biz siyasilerin şamar oğlanı olduk. Şamar oğlanına döndük. Herkes aslan ve kaplan kesiliyor içimizde hiç sırtlan yok. 14 mahalleyi şamar oğlanı yaptılar. Antalya’nın kahrını biz çekiyoruz. Ulaşım yok, hırsızlık çok. Milli Eğitim de bize şamar atıyor. Bazı mahallelerde olduğu gibi bu insanlarda esrar mı satsın, hırsızlık mı yapsın? Oda yetkililerinden gelen arkadaşlar yok, onlardan gelen olsaydı hesaplaşacaktık. Ama gelmemişler.Lütfen bir helikoptere binin ve yukarıdan bu bölgeye bakın. İneğin alası gibi ala kaldık, neden böyle kaldık. Antalya’nın en önemli toprakları imara açıldı. Ziraat Mühendisleri Odası o zaman neredeydi? Yüreğim yaralı, ben damdan düştüm bana damdan düşen adam lazım. Siz damdan düşmediğiniz için bizim halimizi anlayamazsınız” diyerek tepki gösterdi.
“TARIM ALANI DEĞİL” TARTIŞMASI
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Fahrettin Köken ise konuşmasında Kırcami bölgesinde yaşanan planlama süreci hakkında bölge halkına bilgi verdi. “Sizin de haklı olarak isyan ettiğiniz bir süreç yaşandı” diyerek sözlerine başlayan Köken, “1980’li yıllarda planlarda çok fazla ayrıntıya girilmemiş, 1990 yıllarda Hasan Subaşı döneminde bu alan planlanmak istendi, ancak Subaşı’nın planlarına dava açıldı ve bu planlar iptal edildi. Bekir Kumbul döneminde inşaat emsalinde mutabakat sağlanamadı, Menderes Türel döneminde de benzeri arayışlar sürdü. Sizin beklentileriniz doğrultusunda Türel bu bölgeyi yerleşim alanı olarak planlamak istedi, Tarım Bakanlığı’na başvuruldu. Bakanlık 1500 hektarın yerleşime açılamayacağını, verimli tarım alanı olduğunu söyledi. Ardından Toprak Koruma Kurulu’na başvuruldu, orada konu görüşüldü ve kurul tarım dışı kullanıma açılabileceğini ama emsalin %50 olabileceğini belirtti. Büyükşehir 50 binlik ve 25 binlik ile 5 binlik planları hazırladı ve mecliste görüşüldü ve geçirildi, ancak konu yargıya taşındı. Plan iptal edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın döneminde Muratpaşa binlik planları hazırlarken uyumsuzluklar gördü ve 2009 yılında Büyükşehir’e başvurarak 5 binlik planda değişiklik yapılmasını istedi. Akaydın yeniden beş binlik plan yaptı ama Türel dönemindeki planlar iptal olunca bu planlarda hükümsüz, alan da plansız alan olarak kaldı. Şu anda alan tarım alanı olarak görülmekte” dedi. Köken’in bu sözlerine mahalle sakinleri tepki gösterdi ve bölgenin tarım alanı olmadığını savundu.
“HAVANDA SU DÖVMEYİN” ELEŞTİRİSİ
Yapılan tüm planlarla birlikte ellerindeki plan sayısının 4 olduğuna dikkat çeken Köken, “4 proje ele alındı. Hepsi sentez yapılarak taslak bir proje daha elde edildi. Gizli hiçbir şey yapılmadı, şu anda plan yapma yetkisini Bakanlık bize vermedi. Bakanlık bize, 100 bin ölçekli plan çalışmalarına başladık, bunlar tamamlanmadan 25 binlik plan yapılamaz dedi” dedi. Köken’in bu sözleri üzerine bölge sakinleri ‘Havanda su dövmeyin’ eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine Köken, “Ben gerçekleri anlatıyorum oy almak için yalan şeyler anlatmamalıyız” diye konuştu.
SON GELEN YAZI SIKINTIYA SOKTU
Köken katılımcılara, “Başkan Akaydın verilecek olan emsalin %80’den aşağı olmayacağını açıkladı” derken, Köken’in açıklamalarını tatmin edici bulmayan mahalle sakinleri toplantıyı terk etmeye kalktı. Bazı vatandaşlar toplantıyı terk ederken, bazıları ise dinlemeye devam etti.
Büyükşehir Belediyesi Harita Daire Başkanı Burak Öztürk ise bölge sakinlerinin tepkileri karşısında yaptığı açıklamada, “Ortada yasal süreç var, bunları aşmamız gerekli sizlerle bir şeyleri paylaşabilmek için. Son gelen yazı bizi biraz daha sıkıntıya soktu” dedi.
TASLAK PLANI GÖRMEK İSTEDİLER
Açıklamaların ardından mahalle sakinlerinden Yakup Ülker, “Mahalleliler sizin tarafınızdan hazırlanarak bakanlığa gönderilen taslak planı görmek istiyor. Planı görürlerse gerekirse Ankara’da bakanlığın önünde gece-gündüz yatarak planı onaylatacak” dedi. Yetkililer ise taslak planı bakanlığa gönderdiklerini ve yazışmaların sürdüğünü söyleyince Ülker, “İpe un sermeyin” diyerek tepki gösterdi.
“EMSAL TAKINTISINI BIRAKALIM” UYARISI
Kırcami Dernek Başkanı Mustafa Çiviler de, “%80 emsal takıntısını bırakalım. Önce önümüzdeki engelleri aşalım, sonra emsal değerlerini görüşelim. Eskiden %50 vardı, kimsenin sesi çıkmıyordu, şimdi %80’i beğenmiyorsunuz” diyerek mahalle sakinlerinin emsal konusunu henüz konuşmaması gerektiğini savundu. Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Deniz Fırat Budak, “Biz dayanışmaya razıyız, yanınızdayız. Talepleriniz yerinde istekler. Burada tarım olmadığını artık biz de biliyoruz. İş yetkinin alınması noktasında” dedi. (Esin KÜMBETLİOĞLU)
Editör: TE Bilisim