Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
(FAO) tarafından alınan karar doğrultusunda 2001 yılından bu yana 1 Haziran tüm
dünyada Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl koronavirüs pandemisi gündemi
ile birlikte Dünya Süt Günü, bağışıklık sistemini güçlendirilmede önemli bir
rol oynayan sütün faydalarına dikkat çekiyor. Toplumdaki bilinci artırmaya, süt
ve süt ürünlerinin tüketimine teşvik etmenin yanı sıra, güvenli süt
tüketilmesinin önemi hakkında farkındalık yaratmak için de bir fırsat sunuyor.
Türkiye’de süt içme oranlarının Avrupa
ülkelerine göre düşük olduğu, Türk halkının Avrupa ülkelerinden daha az süt
içtiği biliniyor. Türkiye'de kişi başı yıllık ortalama süt tüketimi 276 litre.
Bu oranın 40 litreye yakın kısmı içme sütü, geri kalanı ise süt ürünleri. Süt
tüketimi AB ülkelerinde 342,5 litre iken ABD'de ise kişi başına ortalama yıllık
292 litre civarında olduğu görülüyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri
Sanayicileri Derneği'nin (ASÜD) verilerine göre Türkiye’de toplam süt üretimi
son 20 yılda neredeyse iki katına çıkarak bu yıl 23 milyon tona ulaştıysa da bu
miktarın sadece yüzde 45’i süt endüstrisine giderek, güvenilir ve sağlıklı
ürünlere dönüşüyor.
GÜNDE
2 BARDAK SÜT
Bir üniversitede Beslenme ve Diyetetik
Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Neriman İnanç, sütün yaşamın her evresinde önemli
olduğunu vurgulayarak, sütün içeriğinde bulunan 40’tan fazla besin öğesinin
savunma sistemini oluşturan hücrelerin iyi çalışmasını sağlayarak vücudun
bağışıklık sistemine olumlu etkisi olduğuna dikkat çekti. Konuya ilişkin
açıklma yapan İnanç, her gün düzenli olarak içilen iki bardak sütün çocuk ve
yetişkinlerin günlük mineral ihtiyacının tamamını karşılayabildiğini ifade
ediyor.
SÜT
İÇMEK İÇİN 11 NEDEN
1. Bağışıklık
sistemini güçlendirir: İçerdiği 40’ın üzerinde besin öğesiyle süt, özellikle
mevsim değişimi sonucu bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla sıkça görülen
solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa
karşı doğal bir koruyucudur.
2. Süt
son derece önemli bir protein kaynağı: 1 litre süt 32 gram protein içerir.
Sütte bulunan proteinler; hücre ve dokuların oluşmasında, saç ve tırnakların
gelişmesinde önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlar,
kasların sağlıklı gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olur.
3. Vücutta
kaybedilen suyu yerine koyuyor: Süt rehidrasyonu, yani vücutta kaybedilen suyun
yeniden yerine konmasını sağlayan çok miktarda su molekülünden meydana gelir.
4. Kemik
gelişimini sağlar, osteoporozu engeller: Süt, kemiklerin güçlenmesi ve kemik
sağlığının korunması için gerekli olan kalsiyum deposudur. Günde 2 bardak süt
tüketmek, osteoporozu engellemeye yardımcı olur.
5. Kalp
hastalıklarından korur: Süt ve süt ürünleri, kan yağlarının ve kan basıncının
düşürülmesinde etkili olan protein, kalsiyum, fosfor gibi pek çok besin öğesine
sahiptir. Günlük düzenli kullanıldığında koroner kalp hastalıklarına karşı
koruyucu ve hipertansiyonu dengeleyici rol oynar.
6. Gebelikte
mineral kaybını önler: Gebelik boyunca annelerin vücudunda azalan mineraller,
günde 2 bardak süt ile karşılanabilir.
7. Dişleri
korur: İçerdiği yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor ile süt, asitli ve şekerli
yiyeceklerin yarattığı mikroorganizmalarla savaşarak dişlerde oluşabilecek
çürükleri engeller.
8. Cildi
güzelleştirir: İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde akne ve cilt
inflamasyonu riskini azaltarak cilt sağlığını korur.
9. Kilo
alımını önler: Glisemik indeksi yüksek besinlerden olan süt, günde 2 bardak
tüketildiğinde tokluk hissini artırarak fazla kilo almayı engeller.
10. Enerji
verir: Yeterli ve dengeli beslenebilmek için ihtiyaç duyduğumuz besin grupları
içinde yalnızca süt, enerji oluşumunda etkili olan karbonhidrat, protein ve
yağı bir arada içerir.
11. Okuldaki
başarıyı artırır: İçerdiği B12 vitamini sinir sistemi ve sinirler arası
iletimini olumlu yönde etkileyip çocukların algı ve öğrenme kapasitelerini
artırırken, çinko ve tirozin de bilişsel gelişim, dikkat, aktivite, davranış ve
motor gelişimini olumlu yönde etkiler.
Haber
Merkezi