Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetişen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan safranın bu yılki hasadı sona erdi. Dünyanın en pahalı baharatı olan safranda yeni mahsül 450 bin TL'den satışa sunulacak. 

Safranda Hasat Bitti! Yeni Mahsul 450 Bin Tl'den Satılacak 4

Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de üretimi ve ticareti devam eden safranda hasat tamamlandı. 

Safranda Hasat Bitti! Yeni Mahsul 450 Bin Tl'den Satılacak 2

Safranda Yeni Mahsül 450 bin TL'den Satılacak

Safranbolu'nun Yukarıçiftlik köyünde safran üreticiliği yapan İsmail Yılmaz, hafta sonu itibariyle hasadın sonuna geldiklerini belirterek "Beklediğimiz ürünü aldık. Çiçeklenme süresi bayağı uzun sürdü. Sezonda iyi gitti. Zaten yağmurlar da güzeldi. Muhtemelen köklenme de inşallah önümüzdeki sene daha güzel olur" dedi. Bu yıl 20 kilogram ürün elde ettiklerini ve hasat süresinin 45 gün sürmesinin ziyaretçiler açısından da güzel olduğunu ifade eden Yılmaz, 2024 yılı ürününün 450 bin liradan satılacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması Bakan Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması

Safranda Hasat Bitti! Yeni Mahsul 450 Bin Tl'den Satılacak 3

Safranın Faydaları Neler? 

Boyadan yemeğe, kozmetikten ilaç ve gıdaya birçok alanda kullanılan safranın sağlığa yararı da saymakla bitmiyor. Safran; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok yararı bulunuyor. Safranbolu'nun safranı, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.
 

Kaynak: İHA