Stera Müzik Topluluğu’nun iki büyük kapsamlı konserinin ardından yaptığı son proje ile kadınlar, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan tarihi Aspendos Köprüsü üzerinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına Erbaneleri ile tepki gösterdi.

 

“BİRER ÇIĞLIĞA DÖNÜŞTÜ”

    Türkiye'nin 1 Temmuz itibariyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi Antalya’da faaliyet gösteren Stera Erbane Atölyesi’nin kadın üyelerini harekete geçirdi. İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyerek Erbaneler eşliğinde bir klip hazırlayan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz diyerek ritim tuttu. Kadınlar Erbanelerin birer çığlığa dönüştüklerini ifade ettiler.


“AMACIMIZ YANKI UYANDIRMAKTI”

    Stera Müzik Topluluğu’nun kurucusu ve aynı zamanda Erbane eğitmeni olan Ali Önel, grubun 20 kadın ile faaliyete başladığını ve şimdi 60 kadın üyesi ile yola devam ettiğini belirtti. “Erbanelerimizin sesi, yitirdiğimiz tüm kadınların çığlığıdır” diyen Önel, “Amacımız katledilen, ezilen ve şiddete maruz kalan kadınların anısına ve kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin tekrardan can bulmasına ve kaldırılmasına karşı bir yankı uyandırmaktı” dedi.

    Aynı zamanda yeni bir konser projelerinin olduğunu belirten Önel, “Daha önce Antalya’da düzenlediğimiz konser etkinliklerinin en büyüğünü gerçekleştireceğiz. 60 kişilik bir grupla 6 Ekim Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda konser projemiz var” bilgisini verdi.


“BÜTÜN KADINLAR BİRBİRİYLE UYUM İÇERİSİNDE”

   
     Kadına karşı her türlü şiddetin karşısında olduklarını belirten ve kadınların enstrümanları ile sokaklarda yer alacağını dile getiren kadın üyelerden emekli İngilizce Öğretmeni Füsun Sarsılmaz, şunları söyledi: “Yaklaşık üç yıldır bu grubun içerisinde Erbane çalıyorum. Erbaneyle ilk tanışmam Eğitim-Sen’in bir konserinde oldu. Bu toplulukta bütün kadınlar birbiriyle uyum içerisindedir. Herhalde bu Erbane çalışımızdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Erbane’nin bize katmış olduğu bir değer olarak görüyorum.”

“ERBANE KADININ ÇIĞLIĞIDIR”
    Füsun Sarsılmaz, konuşmasının devamında klibin nasıl ortaya çıktığına dair bilgi verdi. Sarsılmaz şunları dile getirdi: “Birkaç kadın arkadaş biz ne yapabiliriz İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı diye düşündük. O arada aklımıza kadın Erbane grubu olarak çalalım dedik. İstanbul Sözleşmesi için çalalım. Çünkü Erbane de sesi çıkmayan kadının sesi, kadının çığlığıdır aslında Mezopotamya’da. Erbani kadın grubu olarak karar aldık. Provalarımızı sıklaştırdık ve güzel bir çalışma ortaya çıkardık. İzleyen herkesten güzel yorumlar alıyoruz.”

“KADIN CİNAYETLERİ AZALMADI, DURMADI”

    Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesiyle ilgilide düşünlerini aktaran Sarsılmaz,  “İstanbul Sözleşmesi çok önemliydi. Her gün birden fazla kadının öldürüldüğü bir ülkede, sözleşmenin maddeleri hakkıyla uygulansaydı bu kadar çok kadının hayatını kaybetmeyeceğini düşünüyoruz biz kadınlar. Sözleşmeden çıkılmaması için birçok kez sesimizi duyurmaya çalıştık ama bir inatla hükümet geri çekildi. Kadın cinayetleri artarak devam ediyor. İşin korkunç yanı o. Azalmadı, durmadı, ara vermedi. Aksine günde iki üç kadının katledilme haberleri geliyor. Kadınlar olarak çok üzgünüz. Belki yeterince sokağa çıkılmadı. Yani milyonlarca kadın sokağa çıksa belki bir şeyleri engelleyebilirdik, durdurabilirdik” dedi.

“TAMAMEN KADININ VARLIĞI ÜZERİNE OLUŞTURULMUŞ BİR GRUP”

    İstanbul sözleşmesi için ritim tutan kadın üyelerden birisi olan, Nefes Koçu Aysel Akın ise Erbane ile tanışmasını şu ifadelerle anlattı: “Yaklaşık olarak 3 yıl önce Erbane çalmaya başladım. Erbane benim kültürümden gelen bir çalgı. Küçük bir grup olarak başladık. Bugün geldiğimiz noktada 60’a yakın kadınız. Tamamen kadının varlığı üzerine oluşturulmuş bir grubuz ve her meslekten her dilden, her kültürden insan var.”

“DERDİMİZİ ANLATMAK İSTEDİK”

    Ekim ayında 3’üncü konserlerine çıkacaklarını belirten Akın, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi konusunda yaptıkları çalışmayla ilgili de bilgi verdi. Akın, “Müzik topluluğu olmanın dışında aynı zamanda yaşama dair topluma dair dertlerimizde var. Topluluk olmanın bir adım daha ötesine geçmek gibi bir amacımızda var. Bu ara gündemimizde İstanbul Sözleşmesi var.  Hem İstanbul Sözleşmesi’nin başladığı ülke olup ilk çekilen ülke olma durumu vardı maalesef. Bu anlamda ne yapabiliriz diye düşündük ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptali konusunda sesimizi duyurmak için bir klip çalışması yapalım dedik. Biz de derdimizi böyle anlatmak istedik. Çünkü hepimiz kadınız ama hepimizin erkekle, toplumla, devletle derdi var. İstanbul Sözleşmesi çok kapsayıcı bir sözleşme. Kadını her anlamda koruyan bir sözleşme. Bu anlamda derdimiz var ve derdimizi anlatmaya çalıştık. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama bu yeterli değil” ifadelerini kullandı.

 

Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim