1950 yılından günümüze kadar 19 kez milletvekilliği seçimi yapılmış ve Antalya'yı temsil etmek için 187 milletvekili parlamentoya gönderilmiştir.


Bu vekillerden sadece 5'i kadın.


Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucu partisi CHP tarihinde Antalya'yı TBMM'nde temsil etmek üzere tek bir kadın görevlendirmemiş ve seçilememiştir.


Mustafa Kemal Atatürk'ün öneri ve isteğiyle 5 ve 6. seçim döneminde TBMM'ne gönderilen merhum Türkan Örs Baştuğ, tek partili dönemde Antalya'yı başarı ile temsil etmiştir.


Türkan Örs Baştuğ Antalyalı olmamasına rağmen üstün nitelikleri nedeniyle bu göreve CHP tarafından layık görülmüş ve atanmıştır.


Tek parti döneminde yapılan seçimler, takdir edersiniz ki genellikle atama yoluyla gerçekleşiyordu. (Sanki günümüzde farklı bir yol mu izleniyor?)


Konumunda başarılı olan kimseler, genç cumhuriyete katkı yapmak amacıyla yönetim tarafından görevlendiriliyorlardı.


Türkan Örs Baştuğ kadın hakları savunucusu ve İtalyanca bilmesi sıfatıyla, Antalya'da İtalyan Etkisi'nin azaltılması görevi verilerek idare tarafından bir nevi Antalya'da görevlendirilmiştir.


Bu dönemin kendi içerisinde haklı nedenleri olabilir. Esas vahim olan bu dönemden sonra yapılan seçimlerde kadının adının da, kendisinin de olmayışıdır.


Son seçim tarihi 2018 yılı baz alındığında CHP, Antalya'yı temsilen tek bir kadın vekili 75 yıldır TBMM'ne göndermiyor...


Yine tarihinin yarım asra ulaştığını iddia eden MHP ise sadece bir kez bir kadın milletvekiliyle Antalya'yı temsil etmiştir.


MHP 21. Dönem milletvekili olarak Dr. Nesrin Ünal'ı, AKP 24. Dönem Gökçen Özdoğan Enç, 25. ve 26. Dönem Gökçen Özdoğan Enç, Sena Nur Çelik ve 27. Dönemde de sadece Sena Nur Çelik'i meclise göndermiştir.


2018 yılında gerçekleştirilen 27. Dönem milletvekilliği seçimlerinde İYİ Parti'den seçilen ancak daha sonra partisini değiştirerek AKP'ye geçen Dr. Tuba Vural Çokal ile AKP Antalya'yı en çok kadın milletvekiliyle temsil eden parti ünvanına sahip olmuştur.


5 Aralık 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan bir partinin yani CHP'nin, bu ayıpla yüzleşmesi gerekmez mi?


Ayıpla yüzleşmesi gerekmez mi diye soruyorum çünkü sayılan bütün partilerden daha genç olan AK Parti, 20 yıllık kuruluş tarihinden bugüne kadar Antalya'yı temsil etmek için 3 kadın milletvekilini parlamentoya göndermiş ve kadın hakları savunucusu olduğunu iddia eden diğer partileri geride bırakarak sizce de örnek olmamış mıdır?


CHP İstanbul Sözleşmesinin iptaline karşı çıkan bir parti. Daha geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kadınların, sosyal yaşamlarını yükseltecek; 'Kadınlara 6 ayda 6 Kolaylık' başlığıyla duyurduğu vaatlerini hayata geçireceklerini açıkladı.


Bunlar elbette ki kulağa hoş gelen vaatler. Ancak bu vaatlerinin gerçekleşmesi için meclise daha çok kadın vekilin gönderilmesi gerektiğini CHP bilmelidir.


CHP Genel Merkez Yöneticileri partinin, geçmiş tarihini özümsemeli ve günümüzün koşullarına ve siyasetine angaje etmelidir.


Olası bir baskın seçim dışında normal seçimler 2023 yılında yapılacak. Mevcut iktidar bu yönde beyanlarda bulunuyor.


Merhum Süleyman Demirel'in; 'Burası Türkiye. Türkiye siyasetinde 24 saatte çok şey değişir' söylemini de yabana atmamak gerekir.


O yüzden CHP, kadın-erkek nüfusunun hemen hemen eşitlendiği ülkemizde hiç olmazsa parti tüzüğünde yer alan kadınlara % 33.3'lük kotayı uygulamakla yükümlü olmalıdır.


CHP, kadın kontenjanını delerek kadın vekil yerine erkek vekillerin meclise gönderildiği siyasi varyasyonlarla vakit kaybetmemelidir.


Sadece CHP değil tüm siyasi partiler, kadının hakkı olanı kadına vermelidir.


Umarım Antalya ve ülke siyasetine yön verenler bu tarihsel gerçeğin farkına varır da bu ihmali göz önüne alarak milletvekilliği listelerini buna göre şekillendirir.


Sonrasında bizlere söyleyecek tek söz kalır:


Elimizin hamuruyla kadınların işine lütfen karışmayalım...