Alanya Adliyesi  önünde avukatlara polislerin biber gazlı müdahalesi sonrası Antalya Barosu suç duyurusunda bulundu. Savcılığın soruşturma talebi iznini reddeden Alanya Kaymakamlığı, polisin orantılı güç kullandığını, göz yaşartıcı gaz spreyi havaya doğru sıkarak dağılmaların sağlandığını kaydetti.

Ankara'da geçen yıl 10 Ekim'de meydana gelen ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı intihar saldırısıyla ilgili 13 Ekim günü Alanya Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Alanya Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlara, 'savcılıktan izin alınmadığı' gerekçesiyle izin vermeyen polis, biber gazıyla müdahale etti. Avukatlara yönelik bu olayı kınamak amacıyla ertesi gün yine Alanya Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 40 avukata, yine polis biber gazıyla müdahale etti.Antalya Barosu, bazı avukatların yaşanan arbede ve biber gazı nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı olaylarla ilgili 56'sı Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü, 50'si Antalya Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli 106 polis hakkında Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.Adliye önünde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara yönelik ulusal ve uluslararası hukuk kurallarının engellendiği, polislerin biber gazlı müdahalede direkt avukatların yüzüne sıktığı ve bu şekilde kolluk görevlilerinin görevini kötüye kullandıkları iddiasıyla yapılan suç duyurusu üzerine Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı, 5'i amir 106 polis memuru hakkında Alanya Kaymakamlığı'ndan soruşturma izni talep etti. Kaymakamlık, bu talebi reddetti.Alanya Kaymakamlığı'nca 106 polis memuru için soruşturma izni verilmeyen kararda yapılan savunmada ise, Çevik Kuvvet'in kalkanlarla orantılı güç kullandığı, megafonla defalarca uyarı yapılmasına rağmen oturdukları yerden basın açıklamasına devam edilmesi üzerine göz yaşartıcı gaz spreyi ile havaya doğru sıkılarak dağılmalarının sağlandığı kaydedildi.

BARO KARARA İTİRAZ ETTİ

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Alanya Kaymakamlığı'nın kararına, Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduklarını belirtti. Bacanlı, "Alanya Kaymakamlığı kararında 'havaya doğru sıkılarak dağılmaları sağlandığı' belirtilerek soruşturma izni verilmediği söyleniyor. Olayların görüntülerini seyrettim, fakat müfettişler aynı görüntüleri izlememiş. Örneğin Müge Gezginci adlı avukat arkadaşımızın direkt gözüne sıkıldı ve akşama kadar hastaneden çıkamadı. İkinci günkü açıklamada yönetim kurulumuzdan arkadaşlarımız da vardı. Önceden uyardık, müdahale edilmemesini istedik ancak yine müdahalede bulunuldu. Daha sonra ben de gittim. 83 kadar avukat arkadaşımızla beraber açıklamada bulunduk. 'Kamusal alanlarda basın açıklaması yapılamaz' gibi ifadeler var. Neticede adliyeler avukatların yaşamsal alanı. Biz gidip toptancı hallerinde mi açıklama yapacağız" diye konuştu.

 

ADLİ OLAY, BAŞVURU HUKUK DIŞI

 

Yaşanan olaylarda yüzüne biber gazıyla müdahale nedeniyle hastaneye kaldırılan avukatlar arasındaki Münip Ermiş, burada birden fazla hukuksuzluk olduğunu söyledi. Müdahalenin gerekçesinin 'Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet' olarak gösterildiğini belirten Ermiş, "Bu durumda olay doğrudan doğruya adli iştir. 'Dağıl' ihtarından itibaren idari değil, adli bir işlemdir. Çünkü suç olduğunu iddia ediyor. Savcının polisler hakkında avukatlara yönelik saldırı nedeniyle doğrudan doğruya soruşturma açması gerekir. Çünkü emri veren başsavcı, o yüzden kaymakamlığın soruşturma izni verip vermemesi ve bu konuda yapılan başvuru hukuk dışı" dedi.

ANTALYA'DAN TAKVİYE ÇEVİK KUVVET

Münip Ermiş, kaymakamlığın soruşturmacı olarak Alanya İlçe Emniyet Müdürü'nü atadığını kaydetti. Emri veren ve polisleri avukatlara saldırtan kişinin müdür olduğunu dile getiren Ermiş, "Başsavcı ilçe emniyet müdürüne emri veriyor, 20-30 avukat için Antalya'dan da ek kuvvet isteniyor. Avukatların adliye önünde açıklama yapmasını engellemek için '56 polis yetmeyecek' diye 50'si Antalya'dan özel olarak getirilmiş. Suçlu olan, emri veren emniyet müdürünün muhakkik olarak tayin edilmesi doğru değil" diye konuştu.

AVUKATLAR HAKKINDA ŞİKAYET YOK

Olaylar sırasında kendisi de dahil çok sayıda avukatın yüzüne direkt biber gazı sıkıldığını anlatan Ermiş, Alanya Kaymakamlığı'nın soruşturma izni vermemesi ile ilgili gösterdiği gerekçeleri de 'komik' olarak nitelendirdi. 'Başsavcı emir verdi ve biz emri uygularken gaz sıktık ama korkutmak için havaya sıktık' gibi bir savunma yapıldığını söyleyen Ermiş, "Yüze sıkılmadığı söyleniyor. Kamera görüntüleri ve fotoğraflar var. Çoğumuz hastanelik olduk. Yüzümüze doğrudan sıkılan gaz. Oradan avukatlık kanuna aykırı zorla kaldırıldığımız açık. Ayrıca eğer biz toplantı yürüyüş kanuna muhalefet ettiysek bizim hakkımızda tutanak tutup soruşturma açmaları lazımdı, ama açılmamış. Bizimle ilgili bu konuda bir şikayet de yok" dedi. (DHA)

Editör: TE Bilisim