Tanrıların dağı olarak bilinen Olympos ve Büyük İskender’in hayran kaldığı Phaselis Antik Kenti Kemer'in eşsiz güzellikleri arasında.. Her yıl binlerce turistin uğrak noktası. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kemer Kaymakamlığı ile Phaselis Kazı Başkanlığının destekleriyle ,Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) tarafından organize edilen ve Eylül'ün son günlerinde 14'üncüsü düzenlenen Phaselis Festival , antik kentin büyülü atmosferinde gerçekleşti. Sanat, doğa ve tarihle buluştu.
Festivale ilgi yoğundu. Dört gün boyunca sanatseverlerin yanı sıra yerli ve yabancı turistler ile Kemerliler, Phaselis'e akın ettiler, büyüleyici atmosferde farklı müzik çeşitlerinin tadına vardılar.. Festivali izleyen Kemer protokolu da, böyle bir sanatsal etkinliğin düzenlenmiş olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Festival,15 yaşındaki ödüllü piyanist İlyun Bürkev’in konseri ile başladı.. Sanatçıya, konserde, keman sanatçısı Can Özhan ve 12 kişilik Oda Orkestrası eşlik etti. Festivalde sinemanın en çok sevilen ve izlenen filmlerin müziklerinden oluşan bir “Film Müzikleri” gecesi düzenlendi. Keman virtüözü Can Özhan ile Piyanist Iraz Yıldız, "Film Gibi Bir Gece" isimli konser ile sanatseverlerle buluştu.. Festival'de ayrıca İzmir Devlet Opera- Balesi’nin Solisti Teyfik Rodos ile 45’lik Orkestrası izleyici ile buluştu. Festival, Mavi Siyah grubunun “Endülüs’ten Anadolu’ya Flamenko” konseriyle tamamlandı. Ceyhun Güneş tarafından kurulan Mavi Siyah, Türk müziği enstrümanlarından olan Ney ve Bağlamanın da bulunduğu müzik aletleriyle Flamenko eserler seslendirdiler. Phaselis'te Flamenko rüzgarı estirdiler. Gruba sahnede Rasime Öktem dans trio ile eşlik etti.
Festivali düzenleyenleri, katkıda bulunanları, destekleyenleri ve tüm sanatçıları kutlamak gerek. Her türlü takdiri, övgüyü hak ediyorlar.. Bölge tanıtımı için değerli festival her yıl üzerine koyarak büyüyor.
Phaselis'teki sütunlu cadde üzerinde düzenlenen Konser mahallinin bitişiğinde Phaselis Antik amfi Tiyatro yer alıyor. M.Ö. 690 yılında Rodoslular tarafından kurulan Phaselis Antik Kentini , baharda İngiltere'den tatil için gelen kızım, eşi ve torunlarım Oscar ve Ella ile gezmiştim. Sahillerimizdeki tarihi yerleri gençlik yıllarında gezmiş olan İngiliz damat, çocuklarının da bu tarihi yerlerimizi görmelerini, tanımalarını arzu ediyordu. Phaselis'te , çocuklar Antik Kenti ilgiyle gezdiler. Okulda Latince de öğrenen torunum Oscar, taşlardaki yazıları okumaya çalıştı. Oscar ve Ella'nın en ilgi çekici buldukları yerlerden biri de Antik Tiyatro idi. Poz poz fotoğraf çektirdiler .
Onları seyrederken "Phaselis'deki Antik amfi tiyatronun bir benzeri, Kemer'de inşa edilse ne güzel olur. Yörenin tarihi geçmişi Datça ve Bodrum'daki amfi tiyatrolar gibi bugünlere taşınır. " diye düşündüm. Festivali de bu düşüncelerle izledim. Torunlarımın amfi tiyatrodaki coşkusunu anımsadım. Kaç zamandır bu düşünce aklımda. Böyle bir amfi tiyatro Kemer'de inşa edilse Kemer'e cansuyu olur. Kemere can verir, hayat verir. Sanatsal, kültürel zenginlik kazandırır. Ünlü sanatçıların katılacağı aylar boyu düzenlenecek kültürel, sanatsal etkinlikler ilçeye bir canlılık, hareketlilik getirir. Turizm katlanır,piyasa hareketlenir, bundan tüm Kemerliler kazançlı çıkar.
23 Nisan'da açılışı yapılan ve ilçede sanatsal ve kültürel alanda önemli bir ihtiyacı karşılayan Kemer Kültürevi'nde Nilüfer Büyükkapucu ve Tijen Tokaç'ın ortak sulu boya resim sergisini gezdim geçenlerde . Sergiyi gezerken Kültürevi'nin girişinde duvara asılı Phaselis Antik Kentine ait panolar dikkatimi çekti. Kemerin her türlü sorunuyla yakından ilgilenen, ilçenin tarihçesini iyi bilen, ilçeyi kültürel ve sanatsal açıdan zenginleştirilmesini arzu eden dostlarım da yanımdaydı.
Dostlara panodaki Phaselis Antik Tiyatroya işaretle, "Kemer'de de böyle bir amfi tiyatro inşa edilse nasıl olur?" diye sordum ve inşa edilmesinin Kemere, Antalya'ya sağlayabileceği yararları anlattım. "Keşke yapılsa, ancak çok zor, uygun bir yer bulmak lazım, para bulmak lazım" dedi bir dostum. Bir diğer dostum " Bodrum'daki gibi bir amfi tiyatro Kemer'de inşa edilse ne iyi olur. İlçe canlanır, kültürel, sanatsal açıdan zenginleşir" dedi. Bir dostum da " adamlar yüzlerce yıl önce çevremizde pek çok yöreye böyle tiyatrolar inşa etmişler, çoğu hala ayakta . Biz bugün zorluklardan söz ediyoruz, nerede yer buluruz, nasıl para buluruz diye dertleniyoruz" şeklinde öz eleştiride bulundu.. Doğru söze ne denir?
Önemli olan siyasi irade. Bu konuda siyasi irade olursa Kemer Amfi Tiyatro için yer de bulunur, para da bulunur. Kemer'in, Antalya'nın, Ankara!nın iradeleri aynı noktada buluşursa, gün gelir Kemer Amfi Tiyatro gerçekleşir. Unutmayalım , büyük hedefler , büyük hayallerle gerçek olur...