Antalya Organize Sanayi Bölgesinin kalbi sayılabilecek
elektrik ana dağıtım merkezi, son teknoloji ürünü ekipmanlar ile modernize
edildi. OSB’den yapılan açıklamaya göre,1991 yılında kurulan ve yılda yaklaşık
400 milyon kilowatt/saat elektrik enerjisini bölge firmalarına taşıyan merkezde
bulunan açık şalt sistemli elektrik teçhizatları, kapalı şalt sistemli metal
muhafazalı modüler hücreler kullanılarak baştan sona yenilendi. Elektrik ana
dağıtım merkezindeki olası arızaların asgari düzeye indirilmesi, işletme
güvenliğinin sağlanması ve bölge firmalarına kaliteli-kesintisiz enerji arzının
sürdürülebilirliği için yapılan yenileme çalışmaları sonucu, merkezin dışarıdan
bir müdahale ya da doğal afet yaşanmadığı sürece en az 25 yıllık kullanım ömrü
olduğu belirtildi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Elektrik İşletme Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen yenileme çalışmalarından Bölge firmalarının minimum düzeyde etkilenmesi için gerekli tüm önlemler alınırken, Bölge firmaları ile sağlanan koordinasyon ile üretimde kayda değer bir düşüş yaşanmasının da önüne geçildi. Yenileme çalışmaları kapsamında ayrıca, katılımcıların artan enerji ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanabilmesi için lokaldağıtım merkezlerine ek yapılarak, Bölgedeki toplam lokal dağıtım merkezi sayısı 72’ye çıkarıldı.
BÖLGENİN KALBİ
Elektrik ana dağıtım merkezinin, Bölgedeki en önemli yapı olduğuna dikkat çeken Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Bölgemizi insan vücuduna benzetirsek, elektrik ana dağıtım merkezimiz kalbi temsil ederdi. Dağıtım merkezimiz tıpkı bir kalp gibi elektrik enerjisinin tüm firmalarımıza dağıtılmasını sağlayan, hayati öneme sahip bir tesistir. Burada yaşanacak en küçük bir arıza ya da aksaklık üretimde ciddi kayıplara neden olacaktır. Bölgemizde bu günü kadar, ana dağıtım merkezimizden kaynaklı bir kesinti yaşanmamıştır. Yapılan yenileme çalışmaları ile böylesi bir sorunla bir 25 yıl daha karşılaşılmamasının önlemi alınmıştır” dedi.
AMAÇ MALİYETİ DÜŞÜRMEK
Yenileme çalışmasının yanı sıra zamanında yapılan bakım ve onarımlar ile hem elektrik şebekesinin güvenliğini hem de daha az maliyetli enerji temini sağlandığını aktaran Başkan Bahar, “Enerji, şu an en büyük girdi maliyetlerimizden biridir. Bu nedenle katılımcılarımızın girdi maliyetlerini düşürmek için kendimizle yarış halindeyiz. Bölge Müdürlüğümüz elektrik enerjisini en düşük maliyetle tedarik etmek için elektrik piyasasını sürekli takip etmekte ve uygun dönemlerde tedarikçi firmalardan teklifler alarak en uygun maliyetle, maksimum fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde, katılımcılarımızın enerji maliyetlerinin, TEDAŞ Ulusal Tarifesine göre yıllık ortalamada yüzde 19,34 oranında düşmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
REKABET AVANTAJI
Elektrik fiyatlarının son bir yılda yüzde 100 oranında
artığına dikkat çeken Bahar, “Girdi maliyetlerimizde yaşanan en küçük artış,
uluslararası ticarete dezavantaj olarak yansımaktadır.İhracatımızı artırmanın
en önemli unsuru ise rekabet avantajına sahip olmaktır. Ancak, enerji maliyetinin
yüzde 100 oranında artış gösterdiği bir ortamda rekabet üstünlüğünden söz etmek
pek mümkün değildir” şeklinde konuştu. Haber
Merkezi