Antalya Ticaret Borsası (ATB), Kasım ayı olağan meclis
toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 21 Kasım' tarihinde
yayımlanan 3'üncü Tarım Şurası'ndaki kararları değerlendirdi. Toplam 60
maddeden oluşan eylem planlarını ve uygulamaları dikkatle takip edeceklerini vurgulayan
Çandır, “2004 yılında yapılan ve 36 maddeden oluşan ikinci şura kararlarının,
çok az bölümünün uygulamaya geçtiğini görmekteyiz. Nitekim üçüncü şura
kararlarının ikinci şura kararlarıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu da
görülmektedir. Bu uyumluluğun nedeniyse ikinci şura kararlarının büyük ölçüde sonuca
ulaşmamış olmasıdır" diye konuştu.
İŞTE O KARARLAR
Çandır, 3'üncü Tarım Şurası'ndaki kararlarla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Üç yıllık dönemi kapsayan bir destekleme sisteminin oluşturulması, aile işletmeciliğini geliştirme kapsamındaki kadın ve gençlerle ilgili girişimciliğin desteklenmesi, büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, tarım ve orman ürünlerinde kalite ve standardizasyon çalışmalarının tamamlanması, coğrafi işaretli ürünlerle ilgili mevzuatın tamamlanması, gelir garantili ürün sigortası çıkarılması, sözleşmeli bitkisel ve hayvansal üretim modellerinin desteklenmesi ve lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senetleri ticaretinin yaygınlaştırılması kararlarını önemsiyoruz."
ETKİN KATILIM
SAĞLADIK
Şuraya hazırlık kapsamında yapılan il ve ülke çalışma grubu toplantılarına etkin katılım sağladıklarını da kaydeden Çandır, “Davet edildiğimiz toplantılarda borsamız görüşlerini sözlü ve yazılı olarak dile getirdik. Bu konuda son derece önemsediğimiz tarım envanterinin çıkarılması, tarımın stratejik bir sektör olarak tanınması ve tarıma özgü sosyal güvenlik sistemlerinin kurulması önerilerinin yeterli etkinlikte bildirgeye yansımış olmasını beklerdik. Zira önümüzdeki beş yıl boyunca yol haritası niteliğinde olan şura kararlarının, sektörümüzün geleceğinde belirleyici olacağını düşünmekteyiz” dedi.
BİRLİKTE HAREKET
ŞART
Sektörün yapısal sorunlarından biri olan ölçek küçüklüğüyle ilgili bugüne kadar genellikle ölçeği ya da kapasiteyi büyütme önerileri getirildiğini hatırlatan Çandır, “Ulusal ve küresel piyasalardaki zayıflığımızın önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen kapasite yetersizliği sorununu aşmanın yolu birlikte hareket edebilmektir. Fransa, İtalya ve İspanya'daki küçük ölçekli işletmelerin birlikler ve kooperatifler ile yarattıkları güç ortadadır. Küresel ölçekte etkili bir role sahip olmak istiyorsak bizler de birlikte hareket etmeyi ve ortaklaşa rekabeti uygulamalıyız. Tedarikten üretime lojistikten satışa güçlü ve etkili bir eşgüdümle hareketini sağlamalıyız. Aksi halde küçük ölçekte devam etmek ve sorunlarımızla baş başa kalmaya devam ederiz" diye konuştu.
03.00 İLE 21.00
ARASI AÇIK
ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, sektörel sorunların
konuşulduğu son bölümde söz alarak Antalya Toptancı Hali'ndeki çalışma
saatlerinden yakındı. Çalışma saatleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını
kaydeden Ekinci, “Esnafın yüzde 90’ı çalışma saatlerini değiştirilmesini
istiyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de bize ‘siz kendi
aranızda karar alın biz uygulayalım’ dedi. Yani o da sıcak bıktı.Dolayısıyla
Antalya Toptancı Hali’nin bundan sonra 03.00 ile 21.00 saatleri arasıaçıkkalması
kararını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Kubilay
ELDEMİRCİ