Mevsimi geldik özlemişiz adrelani.. [FOTO GALERİ]

 

RAFTİNG ZAMANI

 

Köprüçay Nehri, rafting zorluk dereceleri sınıflandırmasında 2. sıradadır. Köprüçay nehri üzerinde faaliyette olan 13 km uzunluğundaki rafting parkuru az akıntılı, basit rapidlerle dolu ve tehlike seviyesi oldukça düşük bir parkurdur.

 

 

Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Rafting Asbaşkanı Fikret Yardımcı’nın 2017 yılı yazında verdiği bilgiye göre 48 ilimizde rafting yapacak yerimiz var. Avrupa’nın tümünde toplam 5 yer ulamazsınız ama bizim sadece Erzurum’da 5 ayrı rafting noktamız var. Antalya Köprülü Kanyon ya da Köprüçayı günlük 10 bin kişiye hizmet verebiliyor. Belli başlı rafting bölgelerini otoriteler şöyle sıralamış:

 

 

1.Çoruh Nehri - Artvin

2. Fırtına Vadisi - Rize

3. Dalaman Çayı - Muğla

4. Melen Nehri - Düzce

5. İkizdere Nehri - Rize

6. Munzur Çayı - Tunceli

7. Köprüçay - Antalya

8. Bekili Deresi - Denizli

9. Zamantı Irmağı - Kayseri 

10.Barhal Çayı – Artvin

Adrenalini bol bu sporda, kauçuktan yapılmış küçük bir botla, azgın sularla mücadele edip, devrilmeden rafting parkuru tamamlanmaya çalışılıyor. Amatör olarak rafting yapmak isteyenler için yüzmeyi bilmek dışında herhangi bir teknik bilgi veya beceri gerekmiyor. Turistik amaçlı raftinglerde botta mutlaka bir rehber oluyor ve onun talimatları ile rafting turu tamamlanıyor.

Teknik malzeme olarak can yeleği, kask, su geçirmeyen elbiseler ve botu yönlendirmek için kürek kullanılıyor. Yine de devrilme durumunda kullanmak üzere kurtarma ipi ve ekip rehberinde de bıçak bulunuyor. Mevsime göre nehirlerin su seviyeleri değiştiği için, ideal mevsim olarak karların eridiği mayıs ve temmuz ayları öneriliyor.

Rafting parkurlarının zorluk dereceleri 1’den 9’a kadar sıralanıyor. En profesyonel raftingciler bile 5’e kadar olan parkurları deniyorlar. 5’ten sonrasının anlamı şu: Kelle koltukta. 

Klasmanlar şöyle tanımlanıyor:
Klas1- Çok basit akıntı. Suda hiçbir çalkalanma yoktur, son derece sakin bir biçimde, köpüklenme yapmadan akar.
Klas2- Basit rapidler. Akıntı azdır. Suyun akışı ve küçük engeller hafif dalgalanmalar oluşturur. Bunlar hiç bir tehlikesi olmayan basit geçişlerdir.
Klas3- Orta zorlukta rapidler. Nehir buralarda, yüksek sayılabilecek dalgalar oluşturur. Dalga boyu bir metreye varır. Rapidin arkası durgun ve görüş alanı içindedir.
Klas4- Zor rapidler. Rapidin başlangıcından bitişini görmek her zaman mümkün olmaz. Akıntı, oldukça büyük ve karışık dalgalar oluşturur. Su altı ve su üstü engelleri bulunur. Emniyet için kıyıda kurtarma ipiyle ekibin olması gerekir.
Klas5- Çok zor rapidler. Su bazen çavlanlar bazen de çok büyük dalgalar oluşturur. Dalga boyu 5 metreye varabilir. Her taraf bembeyaz köpük içindedir. Dar geçişler olabilir. Bu bölgelerden geçiş için çok deneyimli olmak, zor durumlarda neler yapılacağını iyi bilmek gerekir. Emniyet sistemi kurmadan bu sulara girmek son derece risklidir.
Klas6- Geçilemeyecek kadar zor rapidler. Nehir buralarda ya metrelerce yukarıdan dökülür. Ya da art arda bir dolu engele rastlayarak çok türbülanslı ve dalgalı bir bölge oluşturur.

Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinden geçen Köprüçay Nehri yukarıda sıralanan rafting zorluk dereceleri sınıflandırmasında 2. sıradadır. Köprüçay nehri üzerinde faaliyette olan 13 km uzunluğundaki rafting parkuru az akıntılı, basit rapidlerle dolu ve tehlike seviyesi oldukça düşük bir parkurdur. Adrenalin meraklısı veya su sporlarında profesyonel katılımcılar için çok basit kalsa da başlangıç seviyesindeki katılımcılar için dolu dolu bir gün geçirebilecekleri, oldukça eğlenceli bir parkurdur.

Bu”masal” olmadı. Biliyoruz. Ama ekleyelim. Beşkonak’ta popüler olan Tazı Kanyonu ve Selge Antik kentini de görün. Ama asma yaprağında alabalık ve otlu büküş yemeden dönmeyin yav.