Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İngiltere'de, Amerika'da raflar boş. Elhamdülillah bizde bolluk, bereket yolunda devam ediyor. Fakat nankörlere ne anlatırsan anlat, anlamazlar" dedi ya, yine gündemi belirledi…

 

Şimdilerde İngiltere’deki krizin merkezinde olan kamyoncuların ‘bizimkiler’inin oynadığı bi reklam filmi vardı, ne diyordu? “Ağzı olan konuşuyor” (BP Super V 1998)

 

Ağzı olan konuşuyor da biz olaya içerden bakalım dedik. BBC Türkçe sayfasında bi dosya bulduk. Buyrun dolaşalım.

 

“İngiltere'de son aylarda dönem dönem süpermarket raflarının boş kaldığı görülüyor. Bunun arkasında Brexit, koronavirüs pandemisi ile ortaya çıkan tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, TIR ve kamyon şoförü açığı gibi nedenler var. İngiltere, gıda ihtiyacının neredeyse yarısını ithal ediyor. Taze sebze ve meyvelerin ise yüzde 84'ü ithal edilmekte.”

“Güneş batmayan imparatorluk” ta toprak mı kalmadı, neden üretim yok?

Bir de, “üretim” bizde de düştü. Yani gidişat buysa, üretimi bitiren iktidar işe bur’dan da bakacak mı?

 

Devam ediyoruz…

“İngiltere, ithalat açısından başta İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bağımlı. Tedarik zinciri ve lojistik alanında görülen teknolojik gelişmelere rağmen pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar ve Brexit ile istihdamda ortaya çıkan kayıp, geçen bir yıl içinde İngiltere'nin gıda sistemine zarar verdi.


Bazı süpermarketler, ürünlerin temininin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için makarna, çay ve kahve gibi kimi ürünlerde çeşitliliği azaltma yoluna gitti.


Kâr marjı yüksek olmayan su ve maden suyu gibi kimi ürünlerin tedarikine öncelik verilmediği için rafların boş kaldığı görüldü.

Online alışverişin yükselmesiyle beraber televizyon, CD, su ısıtıcısı gibi cihazların olduğu raflar da eskisi gibi doldurulmuyor, bu ürünler depoda tutuluyor.”

 

Yani; “Satış yok, millet alamıyor, ekonomi kötü” değil sevgili Erdoğan ve sevenleri.

 

Enflasyon or’da da yükseliyormuş, öyle mi?

“İngiltere Et Üreticileri Birliği (BMPA) diyor ki: “Kimi üretim yerlerinde yüzde 10 ve yüzde 16 arasında istihdam eksikliği var. Enflasyon yükseliyor. Ağustos ayı enflasyon verisi yüzde 3,1 ile son dokuz yılın en büyük yükselişini kaydetti.

Eylül ayında ise süpermarket fiyatlarının yüzde 1,3 yükseldiği görüldü.”

 

Aynı dönem bize bakalım mı?

“ Ağustos ayı enflasyon rakamları. Tüketici fiyatları (TÜFE), Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,12 arttı. Yıllık bazda enflasyon ise yüzde 19,25 oldu. Yurtiçi üretici fiyatları (ÜFE) Ağustos'ta aylık yüzde 2,77 atarken, yıllık bazda %45.52 artış kaydetti.”

 

İyi mi? Elhamdülillah he….

BBC raporuna devam edelim. “2019-2020 yılları arasında 5 milyon kişinin gıda yoksulluğu içinde yaşadığı tespit edilmişti. 2020'de bu rakam toplam nüfusun yüzde 8'ine denk geliyordu. Gıda Vakfı'na (The Food Foundation) göre ise 2021'in başında gıdaya erişimde yaşanan sıkıntı nüfusun yüzde 9'una kadar çıktı.”

 

Tüketici Hakları Derneği (THD), Türkiye’de 16 milyon kişinin açlık sınırının, 50 milyon kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını duyurdu. (Temmuz 2021)