Yıllar, epey yıllar önceydi. NTV'de Yıldız Kenter Londra'yı anlatıyordu. Arka planda tiyatro binası olduğunu düşündüğüm bir yapı vardı. Kenter konuşurken bina ile sanatçının arasından Londra'ya özgü 2 katlı otobüs, çok eski klasik siyah bir araba, klasik bir fayton ve tramvay geçmişti.

O yıllarda Antalya Nostaljik Tramvay ile yeni tanışmış, ama alışamamıştı.

İstanbul Aksaray ve İstiklal'de tramvay tecrübesi yaşamış bir gazeteci olarak en çok ta “Tramvay yayaya çarptı” veya “tramvay taksiye çarptı” haberlerine itire oluyordum. Çünkü tramvay rayından çıkmamıştı. “Çarpan” olamazdı.

Hele de bir seferinde tramvayın yoluna giren, karşıdan gelen tramvaya da eli ile “geri git” işareti yapan taksiciyi görmüştüm ya, erimiş bitmiştim.

Neyse, mevzuu “tramvay” değil, bizim kültürümüzdeki yeri tramvaydan eski olan “faytonlar” efendim.

Büyükşehir Belediyesi Kalekapısı'ndaki faytonları kaldırmış. Atlar hayvanat bahçesine, faytoncular belediyede işe alınacakmış.

“Kaldırılsın” diyenleri anlayamamıştım. “Kaldıracağız” diyenleri de anlamamıştım. “Kaldırdım” diyenleri de anlamadım.

Bu kadar tartışılan unsur neydi?

“Kalekapısı at idrarı kokuyor.”

“Hayvanlara eziyet ediliyor.”

Hatta olaya derinlik katıp “uyuşturucu satıyorlar” diyen bile olmuştu.

Oysa ben, bu coğrafyanın evladı olarak, yıllardır faytonlardaki görsel erezyona takılmıştım. Yıllardır Antalya Müzesi'nin girişinde bulunan bir fayton vardır. O faytonu oraya koyan öngörülü kişiyi gerçekten takdir ediyorum. Gidin bi bakın o estetiğe, bugünkü faytonların arabeskliğinden iğrenirsiniz.

Şekil tamam, asıl sorun “işletme” bence.

İzmir'de de Kordon'da var. Hani şu “Bir münasip zamanda, mesela saat on'da, buluşlalım Kordon'da” diye şarlılar yazılan Kordon'da fayton var.

Bir tanesi ayrılan noktada bekliyor. Gerek fotoğraf çektirenlere hizmet veriyor, gerek tur atmak isteyenlere. O sıradan çıkınca bir diğer fayton geliyor. Midilli Atlı fayton da var.

Derdim “muhalefet” yapmak değil. Bugüne kadar Başkan Böcek'ten özel isteğim olmadı. Beklentimi herkes biliyor.

Çapımı biliyorum. Ama “bu karar gözden geçirilmeli” diyorum.

3 yıl önce sosyal medyadan çağrıda bulunduğum Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'ye de buradan sesleniyorum.

Gelin,şimdilik Dokuma Park'ta nostaljik faytonları yaşatalım. Kimbilir, ilerde Antalya'da örneğin Kaleiçi'nde nostaljik, estetik, bangır bangır arabesk nağmeler yükselmeyen faytonlar görürüz.