Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü ile 'Antalya Köy Pazarı' açıldı. Sadece kadın kooperatifleri ve kadın üreticilerden oluşan köy pazarda  her Pazar günü ortalama 500 standda 19 İlçeden gelen kadın çiftçiler ürünlerini pazarlıyor.   

YENİ BULUŞMA NOKTAMIZ

Biz de müdavimi olduk bu pazarın. Artık haftasonu dostlarla orada buluşup kahvaltı yapıyoruz oradaki ürünlerle. Eee n’apalım. Çakırlar’a gidecek arabamız yok. Toplu taşıma çok zaman alıyor. Lara bölgesinde bir gözlemeyi kaça satıyorlar bilen varsa söylesin. Oysa burada hesaplı, temiz ve güvenilir. Ulaşım kolay, tramvay son duraktan ring hattı bile var. Kimse bir markanın ürününü alıp satmıyor. Herkes ürettiğini getiriyor.

İlk kez gidecekler için bir tavsiyede bulunalım. Henüz yeni bir Pazar, sistem tam oturmamış. Ufak tefek aksaklıklar olabilir ama oradaki bacılarımızın, analarımızın, genç kardeşlerimizin iyi niyetinden şüpheniz olmasın. Siyasetin olduğu yerde tabii ki “artniyet” var. Bazı ilçe belediye başkanlarının artık ulaşım desteğini kestiklerini biliyoruz. 

Bu sayfada siyaset sahnesi değil ama, söz konusu benim toprağımın kadınlarının üreterek ev ekonomisine katkı koyması ve siyasilerin bırakın destek vermesini, “siz orayı bırakın, yakında biz daha iyisini yapacağız” diyerek kafa karıştırıyorsa biz de iki lakırdı ederiz.

BİR YILLIK ALTYAPI ÇALIŞMASI

Nerden mi aklıma geldi?

Bugünden itibaren İzmir Tarım Orman İl Müdürü olarak göreve başlayan Mustafa Özen projeyi şöyle anlatmıştı: "İlimizde 140 bine yakın çiftçi ailemiz var. Kadınlarımızın elinin değmediği hiçbir ürünümüz yoktur. Kadın üreticilerimizin ürettiği doğal ürünleri aracısız bir şekilde doğrudan pazarlayabilecekleri satış ortamına ihtiyaçları vardı.  Bu ihtiyaca cevap verebilmek için bir yıl çalıştık. 19 ilçemizde kadın kooperatiflerimizle kadın üreticilerimizi buluşturduk. Kooperatifleri kadınlarımızın ürünlerini alma ve pazarlama konusunda iş birliği yapmaya razı ettik. Sahi, bizim köy pazarında eksikliğini hissettiğim “peynir” ayağını Ege’li kadın üreticilerden mi tamamlasak?

ÜRETMEK YETMEZ PAZAR DA LAZIM

Vali Münir Karaloğlu, ise konuşmasında üretim kadar pazarlamaya dikkat çekerek şunları kaydetmişti: “Antalya çok önemli bir tarımsal üretim üssüdür. Sadece kendisini değil ürettikleriyle dünya insanını da doyurabilen bir şehirdir. İşte bu şehirde sadece kadınlarımızın doğrudan ürettiklerini satabildikleri bir pazara çok ihtiyacımız vardı. Üretmek belki en kolay kısmı eğer satamıyorsanız üretmenin bir kıymeti yok. Onun için pazarlamak, satmak işin en zor kısmı. İşte kadınlarımıza yardımcı olmak için bu güzel pazar oluşturuldu ve bundan sonra her pazar günü kadın kooperatiflerimiz, üretici kadın derneklerimiz, üretici kadınlarımız her ilçeden bu pazar yerine gelip ürettiklerini direk halka ulaştırabilecekler.”

 

ÜRETİCİYE TEZGAH DEĞİL, GÖNLÜNÜ DE VERMEK

Hakan Tütüncü mü?

Satış yapan kadınlarla “daha iyi bir Pazar için” aksamaları konuşuyor, vatandaşın sırtını sıvazlıyor, özçekim yapıyor, yağlı ekmek yiyor, kurmaylarına talimat veriyordu. “Buradaki pazarda tarhanadan bulgura belediye bünyemizde kullanacağımız ne varsa alımları bu pazardan yapın.”

 

BÜYÜKŞEHİR DE ADIM ATMIŞ

Köy Pazarının açılışından 2 hafta sonra  Yerel Yönetimler ve Kooperatifçilik Toplantısı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’te topa girmiş. Kooperatifciliğin öneminden dem vurup bu alandaki stratejilerini şöyle anlatmış: Kooperatiflerin pazar arayışına katkı sunmak için belediye şirketlerinin kooperatiflerin ürünleriyle ilgili toptan alım anlaşması yapması, kooperatiflerden sözleşmeli ürün alınarak yerel ürün pazarlarının kurulması, belediyenin kendi işletmelerinde kullanmak üzere kooperatif üreticisinden ürün talep etmesi, belediyenin satış noktaları kurarak üretici kooperatiflerinden haftalık ürün alımıyla doğrudan halka arzın sağlanması.”

İşte bu konuşmadan sonra köy pazarında bazı standların zayıflaması aklıma soru işaretleri getirdi. Evet, tersten bakarım. Gazeteciyim. Öteki taraftan bakmasam bu tarafı doğru okuyamam.