Euro News, 18 Aralık dünya genelinde Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle bir derleme yapmış. Hadi bi göz atalımda mevzunun “Suriyeli” olmadığını anlamaya çalışalım.

Meriç Nehri

Meriç Nehri üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen 8 kişilik bir bot, şubat ayında alabora oldu. 5 kadın 2 çocuk öldü. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, sadece nisan ayında Meriç nehri üzerinden Yunanistan’a geçen Suriyeli göçmen sayısının 2 bin 900 olduğunu açıklamıştı. Temmuz ayında, Ayvalık’tan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek isteyen TC vatandaşı 16 kişinin bulunduğu bot alabora oldu. 3’ü bebek 6 kişi hayatını kaybetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 2018 yılı raporuna göre, Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken bin 600’ün üzerinde göçmen sularda boğularak hayatını kaybetti. Resmi olmayan raporlar ise bu sayının daha fazla olduğunu gösteriyor.

Haziran ayında, İtalya’nın kabul etmediği göçmen gemisiyle başlayan gerginlik, İspanya’nın limanını açmasıyla sonlanmıştı. Yine haziran ayında Almanya’ya ait Lifeline adlı bir dernek gemisi, İtalya’ya ve Malta’ya giriş izni verilmediği için 5 gün boyunca denizde bekledi. Uzun bekleyişin ardından ise geminin Malta’ya girişine izin verildi.

Myanmar

Myanmar’dan kaçan binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş’teki göçmen kamplarına sığındı. Bangladeş ve Myanmar, binlerce Arakanlı Müslüman sığınmacıyı ülkelerine geri göndermeleri için anlaşma yapmıştı. BM bu anlaşmayı eleştirmiş ve daha sonra Bangladeş varılan anlaşmadan vazgeçtiklerini dile getirmişti.

ABD-Meksika

Honduras, Guatemala ve El Salvador gibi ülkelerdeki evlerini terk eden göçmenler, “yoksulluktan, şiddet olaylarından ve zulümden” kaçtıklarını söylüyor. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump ise, göçmen kafilesinin bir ‘istila’ olduğunu açıkladı. Donald Trump, uzun süre ‘sıfır tolerans’ politikasıyla göçmen çocukları ebeveynlerinden ayırarak farklı alıkoyma merkezlerine göndermesiyle eleştirilerin hedefindeydi. Trump, haziran ayında ‘sıfır tolerans’ politikasından vazgeçmek zorunda kaldı.

Avrupa’da göç karşıtı eylemler

Avusturya hükümeti, göçmenlere karşı sınırlarında güvenlik önlemlerini ve kontrolleri artırdı. Diğer yandan, Almanya’nın Chemnitz kentinde aşırı sağcıların düzenlediği eylemlerde, göç karşıtı sloganlar eşliğinde şiddet olayları yaşandı.

Avrupa’nın genelinde göç karşıtı eylemler düzenlendi. Marakeş’te imzalanan BM Göç Paktı’na karşı binlerce kişi Brüksel’de eylem yaptı. Göçmen karşıtı grupların eylemleri şiddet olaylarına dönüştü, polis biber gazıyla müdahale etti.