Haber Kanalları’nın vıcıdığı seçim öncesi günlerdi, sık sık yaptığım gibi belgesel kanallarına daldım. “Donmuş Toprak” üzerineydi izlediğim görseller. Dünyamızın kuzey taraflarında eriyenin sadece buzullar olmadığı, buzulların altında bilmem kaç milyon yıldır buz altında uyuyan toprağın, ısınmasıyla birlikte çözüldüğü, çözülmenin etkisiyle de göçmelerin yaşandığını anlatıyordu.

Bizim memleketin ortalarında, Konya tarafında da obrukların oluştuğuna dair haberler izliyoruz ya. Bu öyle böyle değil. Devasa alanlar, ormanlar göçüyor. “Yerleşimin olduğu yer olsa?” diye soruyor programı sunan kişi. Uzman kişi yanıt veriyor. “Kocaman şehirler bir anda yok olur.”

Yüce Google’la soruyorum “Donmuş Toprak” mevzunu, ilgili kanalın web sayfası üzerinden arama yapıyorum. Orada bulduğum iki ayrı makaleden alıntılar yaptım. Lafı uzatmayalım. Buyurun size “gelecekten kehanet: Donmuş Toprak.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin 2007 yılında yayınladığı son raporda, Kuzey Kutbu ile ilgili eksik bilgiler vardı.

 

Son beş yıl içinde, Kuzey Kutbu’ndaki yaz döneminde denizlerdeki buz örtüsü, uydu ölçümlerinin başladığı 1979 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ve bu gerileme sadece bölgeyi etkilemiyor.

 

Raporda değinilen bir diğer önemli nokta ise kutuplarda sürekli donmuş durumdaki toprak tabakasında kaydedilen erime. Almanya Potsdam merkezli Ulusal Kuzey Kutbu Bilim Konseyi’nin direktörü Volker Rachold, "Rapor, donmuş toprak tabakasındaki erime sonucu, burada büyük miktarlarda depolanmış durumdaki sera gazının açığa çıkması, atmosfere salınması potansiyeline işaret ediyor. Burada karbondioksit ve metan gazından bahsediyoruz ki bu çok önemli çünkü o, karbondioksitten çok daha güçlü bir sera etkisine sahip” diyor.

 

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Profesör Wolfgang Locht, Grönland’daki gelişmelerin önemini şu sözlerle anlatıyor: "Eğer Grönland’da belirli biri ısınma eşiği geçilirse, Grönland’ın erimesi artık durdurulamaz.”

 

Gelecekteki deniz seviyeleriyle ilgili tahminlerde hâlâ pek çok belirsizlik söz konusu. Son raporda, deniz seviyesinin yüzyıl sonuna kadar 90 ila 160 santimetre yükselebileceği tahmin ediliyor. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin 2007 tarihli raporunda bu oran çok daha düşüktü.

 

Grönland’ın tamamen erimesi durumunda ise -ki bu birkaç yüzyıl alabilir- deniz seviyesinin 7 metre yükselmesi olası. Bu da, dünyanın kıyı şeridindeki pek çok büyük kentinin sular altında kalması anlamına gelecek.