Domates üreticisi için başka bişey ifade ederdi “Konserve” kelimesi, Lara tarafına gidecekler için ise bir toplu taşıma durağı. Bir konserve fabrikamız vardı ve bölge halkı o bölgeye “konserve” adını takmıştı. “Dedeman” ailesinin bir otel, bir sağlık Ocağı, bir okul (benim bildiğim) yaptığını, ama koca mahallenin “Dedeman” adıyla anılması gibi. Ya da “Sampi Kavşağı” gibi. Geçenlerde üretici arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Bir yazımızda aktarmıştık. “Birkaç arkadaş ile bir doğa buluşması sırasında konuşulandan geldiğim nokta beni üzdü. Artık Antalya’da tarlada sebze yetişmiyor. Tamamı örtüaltı. Evet, “yayladan” diye diye satılan ürünler var ya, onlar da örtü altı.” Geçtiğimiz hafta pazara çıktım. Malum mutfağın en önemli ihtiyacı domates. Büyükçe bir tezgah, yığma domates. Üstündeki kağıtta, “BURSA TARLA ANKON 1.5 TL” yazıyordu. Bizim buralarda seralarda yetişen domateslere bakıyorum 2.5’tan 5’e kadar gidiyor. “Ne kadar ilaç o kadar pahalı” diyorum en yalın bakış açısıyla. Benim memleketim Antalya’da salça sektörü için kullanılan ANKON domates artık Antalya’da yok. Teee Bursa’dan geliyor, burada yetişenden ucuza satılıyor. Bugünlerde bizim üreticiler seraları hazırlıyor. Ilık biMurtana akşamında sohbet ediyoruz. “Arkadaşlar, Antalya’da Ankon domates artık yok, tarla domatesi yok. Bursa’dan geliyor ve 1.5 liraya satılıyor. Nasıl iş?” diye sordum. “Doğrudur, sadece Bursa değil, Mersin tarafında da yetiştiriliyor” dedi Muhtar Bekir. Ardından ileve geldi Özgür’den “Hem öyle 20 dönüm 50 dönüm değil abi. 300 dönümlük bahçelerde yetişiyor.” Bizimkiler 20 dönüm seralarda oynaşırken elalem tarlada yetiştiriyor, hem piskolojik olarak daha sağlıklı, hem de belki rekolte etkisiyle daha ucuz domates yiyebilmemizi sağlıyor. Bu arada domatesin dünyaya Amerika kıtasından yayıldığını biliyorsunuz değil mi? Amerikalılar’ın giydiği naylon iç çamaşırını karısına “giyerek” Türkiye’ye getiren siyasi anlayışın uzantısı bugün ABD düşmanı ya. Durumdan vazife çıkarmak farz. İşte bir yandan bu yazıyı hazırlarken diğer yanda önüme düşen bir haber: Antalya’nın Aksu ilçesinde fide yetiştiriciliği yapan Ziraat Mühendisi Mümin Şahin’de bunlardan biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına uyduklarını belirten Şahin, " Bundan sonra fide üretimimizde Amerikan tohumlarını kullanmayacağız. Yerli ve milli olan kendimize ait olan tohumları kullanacağız. Ülkemize karşı yapılan bu ekonomik savaşta herkesi devletinin yanında olmaya davet ediyorum" dedi. Biliyorum, Antalya’da artık ANKON hayal. O “yayladan miss gibi pembe domates” denilen üründe serada yetişiyor.