Bu nedenle kentlerimizde motorlu araç trafiğini yöneten Emniyet müdürlüklerimiz, belediyelerimiz başta olmak üzere, şehir plancılarımıza, sağlık müdürlükleri ve çevre il müdürlüklerimize, üniversitelerin akli katkıları dahil, sivil toplum kuruluşları, ilgili diğer kurum ve kuruluşlarımıza çok önemli işler düşmektedir.

 

Bir motorlu araç düşünelim; şehrin ana cadde ve sokaklarında tüm gün dolaşan motorlu araçları hatırlayalım; bu araçların egzozlarından.

1)     (CO2) karbondioksit,

2)     (CO) karbon mono oksit,

3)     (S) kükürt,

4)     (Pb) kurşun,

5)     (HC) hidrokarbon

6)     (SO2) kükürt dioksit

7)     (SO3) sülfür-nemli havalarda atmosferdeki (S) reaksiyonuyla oluşuyor.

8)     (C) karbon, is, askıda partiküler madde-asbest tozu- mikron tanecikler, (çapı 002-005 Mg- mikrogram parçacıklar.)

 

Bu kimyasal-kirlilik parametrelerin tamamı kanserojendir. Kanımızda dolaşarak lösemiye (kan kanserine), ak ciğerlerimizin alveollerine (hava keseciklerine) yerleşerek akciğer kanserine neden olurlar. Yanı sıra kronik vakaların sebebidir.


Soluduğumuz kent havasına salınım yaparak hava atmosferinde karışım halinde dolaşan, duruma göre yüksek konsantrasyonlara ulaşan bu kimyasallar şehirlerimizde hava kirliliğinin ana sebebidir.


Damarlarımızda kıkırdaklaşmalara sebep olduğundan dolaşım damarlarımızda, dolaşım sistemiyle ilgili akordun bozulmasına neden olur.


Bu nedenle bir takım yan sağlık sorunlarımızın tetiklenme nedeni arasındadır hava kirliliği.


BU NEDENLERDEN HAREKET EDEREK; Kentlerimizde trafiğin süzgün yönetilmesi esastır. Bu nedenle kentlerimizin bilimsel manada düzgün, trafik akım şemasıyla düzgün planlamalara ihtiyaç vardır.


Valilerimizin başkanlığında; yukarıdaki adları geçen kurumlar arası bir koordinasyon ağı oluşturulmalı, toplu taşıma ağırlık verilmek suretiyle kent içinde özel araç kullanılması caydırılmalı, sayıları en aza indirilecek çalışmalar yapılmalı. Şehir içi otopark düzeni organizasyonuyla cadde ve sokakların iki taraflı parklar engellenmeli. Kent içinde mobil denetimler hızlandırılmalı. Vatandaşın en hızlı şekilde polise ulaşması sağlanmalıdır.


Kent içinde yeşil dokusunun çoğaltılmasına önem verilmeli, şehircilik yapılanmasında denize dik sokaklar yaratılarak hava koridorları oluşturulmalı.