Bugün ki yazımda Çevre Ve Şehircilik İl Müdürümüze bir ibret vesikası sunacağım. İnanıyorum ki, doğamızın ve çevremizin ekolojik değerlerin, ekosistemin korunması ve geleceği adına unsurlarınızı derhal harekete geçirerek, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla da dirsek teması sağlayarak gereğini yapacaksınız. Buna yürekten inanıyorum.

Ben 1990’lı yılların başında kentimizde çevre müdürlüğümüzün kuruluşu aşamasında bakanlık adına il teşkilatında görev almış bir insan olarak da size hitap etmiş bulunuyorum.Şöyle ki; 30 yıllık devlet hizmetinden ayrıldıktan sonrada kentimizde, genel çevrede, kırsal da, Toros dağlarında ve yaylalarımızda sürekli araştırmalar yapmayı sürdürmekteyim.Dağlarımızda yaylalarımızda, ormanlarımızda korkutan ölçekte çocuk bezine, boşalmış zehirli tarım ilacı ambalajlarına, benzeri plastik naylon atıklarına tanık oldum.Köylerimizin mahalle yapılmış olmasına rağmen bir tek konteynere rastlamadığım gibi muhtarlarımız dahil olmak üzere kırsal halkımızın katı atıklarla, çevreyle, sağlıklı yaşamla asla bir ilişkinin olmadığı beni şaşırtmıştır.

Mesela çocuk bezine odaklı bir örnekle: Şu akıl almaz çocuk bezi modası ülkemize 30 yıl kadar bir zaman öncesinde girdi. O tarihten önce anneler çocukları için pamuklu bezler kullanılırdı. Çocuğun altını bezle bağlayıp kirlendikten sonra açıp yıkayıp kuruttuktan sonra tekrar kullanırlardı. Bir çocuk iki yaşına kadar en çok 8-10 metre pamuklu bez kullanılırdı. İlgililerden alınan bilgiye göre şu anda ülkemizde üç milyon kadar bebeğin söylenmektedir. 3000.00 bebek için 10 metre bez=30.000.000 metre bez. Eğer bugün suni plastik bebek bezi yerine ülkemizde otuz milyon metre pamuklu kumaş kullanırsak Serik ve Manavgat arazileri pamuk üretimi için yeniden canlanacak, hem çiftçinin kalkınması sağlanacak hem de doğamız çevre cinayetlerine kurban edilmemiş olacaktır. Bugün itibariyle ülkemizde 76-77 milyon insanımız için bebekliklerinde suni çocuk bezi kullanılmamış, hepten pamuklu kumaş kullanılmıştır. Daha da ötesi var; günümüzde bebekler suni naylon ürünü bezler kullanılırsa muhtemeldir ki bebeklerin poposu hava oksijeniyle irtibatı kesileceğinden bir takım hastalıkların, cilt sorunlarının da gündeme geleceği hatırlanabilmelidir.

Bu konuda ilimiz ve çevresinde acilen bir seferberlik başlatılmalı;

Çevre şehircilikMüdürlüğü-Sağlık Müdürlüğü-Tarım İl ve Orman- teşkilatı; belediyeler, muhtarlılarımız ve vatandaş dayanışmasıyla koordineli olarak derhal harekete geçilmesi, kırsalda söz konusu atıkların rutin olarak bertaraf edilmesi sularımız için de çok önemlidir. Yarın çok geç olabilir.