Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla, metal işçilerinin grevleri “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle yasaklandı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, kararı sert bir dille eleştirerek anayasal haklarının ihlal edildiğini savundu.

Sendikadan Hukuk Vurgusu: “Anayasal Hakkımız Engelleniyor” 

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, yasağa ilişkin yaptığı açıklamada, grev yasağının hukuki ve anayasal dayanağının olmadığını belirtti. Atar, “Bu karar, grevlerin ertelenmesi değil doğrudan yasaklanması anlamına geliyor. İşçilerin yasal hakları açıkça gasbediliyor” dedi.

Oyuncular Sendikası’ndan Sansür Tepkisi! Oyuncular Sendikası’ndan Sansür Tepkisi!

Etkilenen İşyerleri 

Yasak kararı, GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo gibi büyük işyerlerini kapsıyor. Özellikle Hitachi Energy'nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu’daki fabrikalarında 4 Aralık’ta başlayan grevler kararlılıkla sürüyor. GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik’e bağlı üç fabrikada 13 Aralık’ta greve çıkıldı. Arıtaş Kriyojenik’in Balıkesir Gönen’deki fabrikasında ise 19 Aralık’ta, Green Transfo’nun Kocaeli/Çayırova’daki fabrikasında 25 Aralık’ta grev planlanıyor.

Metal İşçilerinden Grev Yasağına Sert Tepki 

Talepler ve Zam Anlaşmazlığı 

Sendika, düşük ücretlerle çalıştırılan işçiler adına yüzde 125 zam talep ettiklerini, ancak işverenin yalnızca yüzde 40’lık bir zam önerisi sunduğunu açıkladı. Atar, “Bu teklif, işçilerin yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam etmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. İşverenin yalnızca düşük zam teklif etmekle kalmayıp mevcut hakları geri almayı hedefleyen tekliflerde bulunduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi Kararları Hatırlatıldı 

Sendika, geçmişte Anayasa Mahkemesi’nin benzer grev erteleme kararlarını hukuka aykırı bulduğunu ve kararın sendika hakkını ihlal ettiğine hükmettiğini hatırlattı. 2015 ve 2018’de alınan grev yasaklarına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarını örnek göstererek, “Bu hukuksuz karara karşı anayasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Hukuki Mücadele Başlıyor 

Sendika, grev yasağının iptali için hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Atar, “Sermayeyi değil, işçiyi koruyan bir düzen istiyoruz” diyerek işveren ve hükümete çağrıda bulundu.

Tarihi Grev Yasakları ve Hukuki Süreç 

Birleşik Metal-İş, daha önce de birçok grev yasağıyla karşılaştıklarını belirtti. 2003-2023 arasında 19 grev erteleme kararı alınmış ve yaklaşık 195 bin işçi bu süreçlerden etkilenmiştir. Sendika, “Anayasa Mahkemesi’nin geçmiş kararları dikkate alınarak, hukuksuz yasaklara karşı mücadelemiz sürecek” diyerek kararlılık mesajı verdi.

Sendikalar ve Kurumlardan Destek Açıklamaları

POLONEZ DİRENİŞİ:"Bizlere anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkı tanınmıyor. Metal işçilerinin anayasal grev hakkı Cumhurbaşkanlığı tarafından yasaklanıyor. Anayasal haklarına sahip çıkan ve grev yasağını tanımayan metal işçilerinin yanındayız."

TSK'dan İhracı İstenilen Teğmenler Hakkında Yeni Gelişme! TSK'dan İhracı İstenilen Teğmenler Hakkında Yeni Gelişme!

NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI:"Grevler Yasaklanamaz. Sendikamız Genel Sekreteri Erdal Kopal ve işten atılan üyemiz HÖDLMAYR LOJİSTİK işçileri, Schneider Elektrik grevi ile dayanışma içinde. Yaşasın Sınıf Dayanışması."

SOL PARTİ İSTANBUL:"Resmî Gazete’de yayımlanan 9231 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile metal işçilerinin grevini yasaklamak isteyen tek adam rejimi sınıfsal tercihini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu tercih sermayeden yana, patrondan yana, ezenden yanadır! Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Metal işçisi kararlı, Birleşik Metal-İş kararlı! Zafer Direnen Emekçinin Olacak!"

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ:"Grev yasakları kabul edilemez. Partimiz, yasağa karşı mücadelesini sürdürecek, metal işçilerinin yanında olacak."
 

Muhabir: TAYFUN AKYATAN