Mersin'in Silifke ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün köylülerle birlikte kurduğu ‘Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi’nin kurucu listesi Gazi Çiftliği'ne asıldı. 

Mersin'de Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinaline uygun olarak yaşatılan Gazi Tekir Çiftliği'ne giden Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, 'Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları' listesini astı.

Mersin'deki O Kooperatifin Birinci Kurucusu Atatürk 2

Gazi Çiftliği'nin tarihi ile çiftlikten geri kalan binanın restorasyon hikayesine kısaca değinen Gazi Tekir Çiftliği Sorumlusu Hatice Okur, Mersinden Kadın Kooperatifi'nin faaliyetlerini anlattı. Okur, başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere değişik kurumlardan destek aldıklarını, çiftliğin yörenin ışığı olduğunu, faaliyetlerinin yöreye canlılık getirdiğini, durumlarının eskisine göre her bakımdan daha iyi olduğunu söyledi.

Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı

Mersin'deki O Kooperatifin Birinci Kurucusu Atatürk 3

"Atatürk Çiftçiye de Her Alanda Önderlik Etmiştir"

Atatürk'ün tarıma verdiği önemi vurgulayan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise, Atatürk'ün çiftçiye önderlik etmek, yeni olanakları çiftçi ile buluşturup daha çok verim almalarını sağlamak için çiftlikler kurduğunu, bu çiftliklerin uyguladıkları modern tarım teknikleri ile kırsal kalkınmanın öncüleri olduğunu ve model oluşturduğunu anlattı. Bu çiftliklerden birinin Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi olduğuna değinen Prof. Tekelioğlu, Cumhuriyet tarihinin tarımsal kooperatifçilikteki ilk adımını oluşturduğunu ve Türkiye’deki ilk Tarım Kredi Kooperatifi’nin Atatürk tarafından 30 Haziran 1936 tarihinde, 35 ortak ile Silifke’de kurulduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA