Mersin'de Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu (TKKKF) tarafından 14. Atatürk Kupası Kafes Kuşları Yarışması düzenlendi. 

Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı

Mersin'de 3 Bin Kuş Yarıştı 3

Yenişehir Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen 14. Atatürk Kupası Kafes Kuşları Yarışması'na kuş yetiştiricileri ve sevenleri yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 3 bin kuşa ev sahipliği yapan yarışmada kanaryadan papağana, muhabbet kuşundan bülbüle kadar binlerce kuş güzelliklerini sergiledi.

Mersin'de 3 Bin Kuş Yarıştı2

Kuş Güzellik ve Kostüm Yarışması

14. Atatürk Kupası Kafes Kuşları Yarışması'nın ilk kez Mersin'de gerçekleştirildiğini ifade eden Türkiye Kafes Kuşları Federasyon Yetkilisi ve Hakem Erden Aksoy şu açıklamayı yaptı:

"14. Atatürk Kupası bu sene ilk defa Mersin'de oluyor. Burada ilk defa olmasına rağmen 3 bin kuşla yarışıyor arkadaşlarımız. Gaziantep'ten, Adana'dan, Kayseri'den, Malatya'dan, Ankara'dan, İzmir'den ve çevre illerden yarışmacı arkadaşlar katılıyor ve güzel bir yarışma olduğunu tahmin ediyorum. Çok güzel bir yarışma geçiyor. Bu bir güzellik ve kostüm yarışması. Yavru bilezikli kuşlar yarışıyor. Ödül almak isteyen bir kuşun, tırnağından kaşına gözüne kadar ve duruşu olmak üzere her şeyi tam olacak. Bu unsurlara göre değerlendirme yapılıyor. Derece alan arkadaşlarımız ünleniyor ve bundan sonra onlardan kuş almak zor oluyor." 

Mersin'de 3 Bin Kuş Yarıştı 4

"Yarışmacılar Bu Yılın Yavru Kuşları"

Mersinli Kuş Yetiştiricisi ve Federasyon Hakemi Göksel Gülmez ise şu ifadeleri kullandı:

"Uzun yıllardır Mersinimizde ilk defa federasyonumuzun düzenlemiş olduğu bir profesyonel yarışmamız oldu. Atatürk Kupası yarışmamıza ev sahipliği yapıyoruz. Bizler yıllardır ülkemizin birçok şehrinde minimum 500 bin kilometre uzaklıktaki şehirlerimize giderek kuşlarımızı yarıştırıyorduk. Güzel bir duygu, farklı bir ambiyans. Şehrimize katma değer katacak kültürel bir etkinlik olduğunu düşünüyoruz. Çok farklı bir hobi. Herkesin bir hobisinin olmasını gerektiğini düşünen bir yapıdayız. Metropol hayatı insanları ciddi anlamda yoruyor ve meşgul ediyor. Bu da bize stres attıran bir hobi. Aslında bu bir yaşam tarzı oldu bizim için. Biliyorsunuz spor yapan insanlarda bir disiplin olması lazım. Bizim hobimiz de ilk defa başladığımızda bir kanarya ile başladı. ‘Kanarya nedir' diye tanımayla başlarken sonra ırk kanaryaları vesaire derken derya deniz oldu. Standart olarak her gün sabah 06.00'da uyanırız. Kuşlarımızla sabah tek tek ilgileniriz. Her birine ayrı ayrı bakar, özelliklerine göre değerlendirir ve belirli dönemlerde kuşlarımızı eşleştiririz. Çıkan yavrularımızı da ilgili yıllarda yarıştırırız. Yarışmacı kuşların tamamı bu yılın yavru kuşları."

Yarışmada kuşları derece elde eden yetiştirici Ahmet Şimşek, "Mersin'de ilk kez yapılıyor. Hep dışarıdaki illere gidiyorduk. Mersin'de olmasıyla bize de avantaj sağladı. Kuşlarımızı başka illere götürünce yıpranıyordu. Yarışma esnasında duruş sergileyemiyordu. Burada avantajlı olduk ve şükürler olsun derecemizi de yaptık. Her sene geleneksel hale gelmesini istiyoruz." dedi.

Mersin'de 3 Bin Kuş Yarıştı 6

9 yaşındaki kuş sever Yasin Erdem Ersoy, "Güzel ve değişik bir yer. Babam zaten damlarda kuşlara bakıyor. Onlarla da baya bir alıştım. İlk defa böyle bir yer görüyorum. Çok güzel yani değişik bir his. Güzel bir his hem de” diye konuştu.
 

Kaynak: İHA