Antalyanın Kepez İlçesinin Varsak mahallesinde bulunan Lyrboton Kome, 2.200 yıllık geçmişe sahip bir zeytin şehri olup Roma dönemi için Perge Antik kentinin zeytinyağı üretim merkezi (organize sanayisi) olarak faaliyet göstermiştir. Perge, antik Pamphylia Bölgesinin en eski ve en önemli kentlerinden biridir.

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Kepez Belediyesinin birlikte geliştirmiş olduğu Lyrboton Kome Arkeopark Projesi” ile Lyrboton Kome Antik Kenti'ni bir arkeopark haline getirerek zeytin teması üzerinden çeşitli interaktif programlar ile kültür ve eko turizm başta olmak üzere bölgeye bir alternatif turizm destinasyonu statüsü kazandırmak amaçlanıyor.


    Antalya Valiliği Ek Hizmet Binası Toplantı Salonunda gerçekleşen törene Vali Ersin Yazıcı, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zaroğlu, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaadin Özyürek katıldı.

 

KÜLTÜR VARLIKLARI KORUNACAK

    Projenin protokol töreninde konuşan Vali Ersin Yazıcı “BAKA adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak buradayım. Hem Antalya Valiliği hem BAKA olarak kültür varlıkları koruyup kollamak, insanlığın hizmetine sunmak amacı ve gayreti içerisindeyiz. Bu gayretin en güzel örneklerden bir tanesi de bugün gerçekleştireceğimiz protokolle birlikte Baka ve Kepez Belediyesi işbirliği ile ortaya çıkarılacak Lyrboton Kome Arkeopark Projesidir. Lyrboton Kome 2.200 yıllık bir zeytinyağı üretim köyüdür. Zeytin bu bölgenin kadim ağaçlarından bir tanesidir. Arkeopark kapsamında bölgede zeytin yağı üretim tesisimiz de oluşturulacak ve turizmimize katkı sunacak. Şehrimize bu anlamda da bir kazanım sağlayacak.” dedi.

EKO TURİZMİN İLK AYAĞI

    Lyrboton Kome Arkeopark Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda paydaşlarla birlikte hazırlanan Kuzey Antalya Eko Turizm Rotası”nın ilk ayağını oluşturuyor. Rota kapsamında; önümüzdeki dönemde ilgili paydaşların da katılımlarıyla Ekşili Göleti, Kocain Mağarası, İskender Yolu ve Güver Uçurumu gibi önemli turizm değerlerinin de turizme kazandırılması hedefleniyor.


    Projenin ikinci amacı; bölge halkının turizm faaliyetlerine ekonomik entegrasyonunu sağlamaktır. Bunun için bir kooperatif kurulması planlanıyor. Proje kapsamında kurulacak olan kooperatif ile bölgede zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçilerin agroturizm yolu ile turizm sektörüne dahil edilmesi sağlanacak.


    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim