“Yaşlılar ne ister?” sorusunu gerçek anlamda merak edip soran kurumlar, mesela belediyeler, ya da konuyla ilgili devlet ve özel kurumlar var mı gerçekten? Çünkü herkes onların yerine kararlar alıyor ama, onlara soran yok gibi. Yaşlılar da tıpkı gençler, çocuklar, yetişkinler ya da aileler gibi homojen bir yapıda değil. Eğitimli emekli yaşlılar, eğitimsiz ya da düşük eğitimli yaşlılar, farklı ortamlardan, farklı yaşamlardan gelen yaşlılar var. Sağlıklı olanlar ve sağlığını kaybetmiş olanlar, sosyal olanlar, sosyal olmayanlar var. Ama hepsinin de ortak derdi; yaşlanmanın ve zamana ayak uyduramamanın verdiği sıkıntıları ve yeni yetişen kuşaklarla iyi iletişim kuramamanın yarattığı yalnızlık duygusunu yaşamak oluyor! İşte bu yüzden de hayatı kolaylaştıracak yeni şeyler öğrenmek ve tazelenmek istiyorlar. Genç kuşaklarla daha sağlıklı bir iletişim kurmak, bilgili olmak istiyorlar. Yaşlanarak öğrenmek yerine, öğrenerek yaşlanmayı tercih ediyorlar. Yaşamları boyunca belki zaman ayıramadıkları için yapamadıkları yeni ilgi alanları oluyor ve onları geliştirmek istiyorlar.

 

Antalya’ da “ Aktif Yaşlı Merkezi” yaşlıların öğrenme, yenilenme ihtiyaçlarını gideriyor. Kalan değerli zamanlarını en verimli şekilde geçirmeleri için farklı aktivitelerle, sanatsal etkinliklerle, değişik öğretilerle mutlu olmalarını sağlıyor. Sosyal bir ortamda birlikte öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Vakit öldürmek yerine vakitlerini en güzel şekilde değerlendiriyorlar. Yeni şeyler öğrenmenin verdiği güveni ve mutluluğu yaşıyorlar. Yalnız bu tesisin artık yetmediği ve büyümesi gerektiği konusunda herkes hemfikir. Sevilen Gerontolog Özlem hanımın yönetiminde ve kurumda çalışan herkesin özverili çalışmalarıyla bugünlere gelen Aktif Yaşlı Merkezi, daha çok kişiye hizmet verecek şekilde büyütülmeli ve benzerleri de aynı eşgüdümlü programlarla başka ilçelerde de açılmalıdır.

 

Merkezde hizmet veren yönetici gerontolog Özlem hanım, psikolog Hüseyin bey, hemşire Semra hanım ve gönüllü çalışan genç gerontologlar ve bilgilerini paylaşan yaşlı sanatçılar, bu merkezi sevgi dolu bir kurum haline getirmişler. Bunu buradan yararlanan biri olarak söylüyorum. Çünkü gerçekten çok yararlı işler yaptıklarına şahit oldum. Prof. İsmail Tufan’ ın yetiştirdiği gerontologların başardığı bu güzel yaşlı merkezlerinin çoğaltılması gerek. Çünkü bu proje, yaşlılar için yapılacak ve onları hayata bağlayacak en güzel proje olmaya aday bence. O yüzdende “yaşlı kahvesi”, “ yaşlı kreşi” vs. gibi dağınık ve farklı projeler yerine aynı programları eşgüdümlü uygulayan yeni “Aktif Yaşlı Merkezleri” açmak, yaşlılara daha uyumlu, daha mutlu bir yaşamın kapılarını açacaktır.

 

Antalya yaşlı ve emekli nüfusun çok yoğun olduğu ve çok sayıda emeklinin yerleştiği bir kent olduğu için, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek olmak üzere diğer belediye başkanlarımız ve özellikle Muratpaşa Belediyesi ( çünkü Muratpaşa’ da da çok sayıda emekli var.) “ Aktif Yaşlı Merkezleri” konusunda gerekli duyarlılığı gösterir diye umuyorum. Bu konuda dünyaca ünlü Gerontoloji Profesörü İsmail Tufan Hocamızın da belediyelerimize gönüllü rehberlik etmesini diliyorum. Açtığı “Tazelenme Üniversitesi” ile yaşlılara yaşama sevinci ve özgüven aşılayan değerli hocamızın bunu bizlerden esirgemeyeceğini düşünüyorum.