Türkçe dünyanın en güzel, en zengin dillerinden biridir. Dilimizin yabancı sözcüklerden arındırılarak konuşulması, yaşatılması ve çocuklarımıza öğretilmesi ulusal varlığımız için de gereklidir. Dil birliği bir ulusun anlaşabilmesi, düşüncelerini ve amaçlarını dile getirebilmesi için önemlidir.

Bunun çok farkında olan Büyük Önder Atatürk, Yeni Türkiye Cumhuriyeti’ nde Dil ve Tarih konularına ağırlık verdi. O yüzden önce 1931’ de “Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti” kuruldu. Uluslaşmanın en önemli temellerinden bir diğeri de “Dil” idi. Bunun bilincinde olan Ulu Önder Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi, sofrasında bulunanlara; “ Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz.” diye sordu. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine; “Öyleyse, “Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti” gibi, bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı; “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” olsun.” diyerek “Türk Dil Kurumu” nun temellerini attı.

Ertesi gün Samih Rıfat, Ruşen Eşref, Celal Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına başvurdular. Sonradan adı “Türk Dil Kurumu” na çevrilecek olan “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” kuruldu. Daha sonra da “ Türk Dil Kurultay” ının hazırlıkları başladı. Kurultay, çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçının katılımıyla yapıldı. Atatürk kurultayı baştan sona izledi.

İstanbul’da “Dolmabahçe Saray’ı”n da toplanan birinci “Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül “Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Türkçe’ nin gelişmesi ve zenginleşmesinde “Türk Dil Kurultayları” nın çok önemli yeri vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kurumlarından biri olan “Türk Dil Kurumu” 12 Temmuz 1932’de kurulmuştur.

Dil bir toplumu ulus yapan ögelerdendir. Birbirimizi anlamanın en önemli basamağıdır. O yüzden de dilimizi yabancı sözcüklerden korumanın biricik yolu olarak; konuşurken kullandığımız sözcüklerin Türkçe olmasına dikkat etmeli, çocuklarımıza Türkçe isimler koymalı, açılan işyerlerine Türkçe isimler vermeliyiz. Dilimize girmiş yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını öğrenmeli ve kullanmaya da özen göstermeliyiz. “ Türk Dil Bayramı” kutlu olsun.