Yeni yılın bu ilk haftası “ Verem’ le Savaş Haftası” olarak kutlanır her zaman. Verem ya da halk arasındaki adıyla “İnce Hastalık” hortlamasın diye, genelde nelere dikkat etmemiz gerektiği anlatılan bu haftada, hastalığın belirtileri ve tedavisi üzerine de bilgi veren uzmanlar, koruyucu hekimlik konusunu da işlerler. Peki nedir verem hastalığı, neden verem oluruz?

Verem aslında yokluğun, yoksulluğun, kötü beslenmenin ve sefaletin hastalığıdır. Ama şimdilerde yoksul olmayan insanların, zayıflamak adına ağır diyetler uygulaması sonucunda da vücut direncinin düştüğü ve hastalığın oluştuğu söyleniyor. Bu arada yoğun göç alan ülkemizde, daha önce aşı olmamış ve kötü koşullarda yaşayan göçmenlerin de bu hastalık İçin risk oluşturduğu, bulaşıcılığı nedeniyle de kalabalık ve toplu ortamlarda yeterince hijyene dikkat edilmezse, hastalığın hortlama riskinin gözardı edilmemesi gerektiği, uzmanlarca belirtiliyor.

Eski Türk filmlerinde ve romanlarda sıkça kullanılan verem hastalığı, aşk acısı çeken ince ve duyarlı insanlara yakıştırılan “ ince hastalık” tı. Kahramanlarının ince hastalıktan muzdarip olduğu ne çok romantik öykü ve filme gözyaşı dökmüştür bu ülkenin insanları. O günleri özlemle hatırlamayan var mı? Ama şimdi zor durumda olduğunu gördükleri insanlara yardım etmek yerine, büyük bir duyarsızlıkla onları telefonlarına kaydedenleri görmek, sizi de üzmüyor mu? Hangi ara bu kadar değiştik biz? Ne oldu bizim insanımızın merhametine, ince duygularına, o benzersiz duyarlılığına ve yardımseverliğine?

Dünya edebiyatına da çokca konu olan “ verem” ya da nam_ı diğer ince hastalığa yakalanan ünlü şairler ve edebiyatçılar arasında kimler yok ki...
Lord Byron, Guy de Maupassant, Paul Eluard, Maxim Gorky, Panait Istrati, George Orwell, Friedrich Schiller, Albert Camus, Dylan Thomas gibi ünlüler de verem olmuşlar.

Günümüzde artık tedavisi olan bir hastalık verem ama, yine de yaşam düzeyi ve sosyo ekonomik durum iyi olmazsa, hastalığın hortlaması da çok uzak bir ihtimal olmaz! O yüzden adil bir ekonomik düzen, herşeye olduğu gibi hastalıklara da iyi gelecektir. Çünkü beslenme, barınma, ısınma ve hijyenik koşulların iyi olması ve insanca yaşamak için ailenin ekonomisinin de iyi olması gerekir. Sağlıklı bir toplum, ancak sağlıklı koşullarda yaşarsa, hastalıklardan korunur. Yeni yılın sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle...