Ankara'da karısıyla geçinemeyen bir kişi, Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek boşanma davası açtı. Aile Mahkemesi; boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafları eşit kusurlu bularak çiftin boşanmalarına karar verdi.

ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK DEVAM ETTİ

Mahkemenin kararına karşı davalı kadın kararı istinafa taşıdı. İstinaf, davalı kadının kusuru ispatlanamadığından davanın reddine karar verdi. Bu karar sonrası çift yeniden bir araya gelse de geçimsizlik devam etti. Yeniden mahkemelik olan ve Yargıtay'a taşınan dava sonrasında 2. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi.

KOCASINA SÖYLEDİĞİ SÖZ BAŞINI YAKTI

Sabah'ın haberine göre, koca tarafından açılan ve reddedilen davadan sonra çiftin bir araya geldikten sonra kadının kocasına yönelik, "Sen kimsin, senden koca olmaz, seni erkek olarak yetiştirmemişler, sen bu kadar beceriksiz misin" diyerek hakaret ettiğini,

"KOCAM İÇİN AİLEMDEN VAZGEÇEMEM"

kadının erkeğin abisine "Ben kocam için ailemden vazgeçemem" dediğini, kadının ailesinin sıklıkla tarafların evine geldiklerini ve uzun süre yatılı kaldıklarını, bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmediğine karar verdi.

"SENDEN KOCA OLMAZ"

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bölge adliye mahkemesinin yetersiz gerekçe ile davayı reddetmesinin doğru olmadığını belirterek temyiz edilen kararın bozulmasına karar verdi. Yargıtay, kararında "senden koca olmaz" sözünün haklı boşanma sebebi olduğu vurgulandı.

SON YILLARDA BOŞANMALAR ARTTI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Mine İşler ise, Türkiye'de boşanma oranının son yıllarda arttığını ve her 100 evliliğe karşı 31 boşanmanın gerçekleştiğini belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de her 100 evliliğe karşı 31 boşanmanın gerçekleştiğini söyleyen İşler, "Burada yüzde 31'lik bir oran söz konusu, yine 2022 yılında kaba boşanma oranı yüzde 47'ye çıkmış durumda.

EVLİLİĞİN İLK BEŞ YILI ÇOK RİSKLİ

Kaba boşanma oranını da biz şöyle tanımlıyoruz; her bin nüfusa düşen boşanma hızı olarak adlandırılıyor. Yüzde 47'lik bir oranda aslında boşanmaların çok ciddi bir seviyede olduğunu bize gösteriyor. Bir diğer önemli veri de şu; aldığımız verilerde yüzde 32'lik bir boşanma oranın evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini gösteriyor.

"EVLİLİKLERDE EŞLER BİRTAKIM SÜREÇLERDEN GEÇİYOR"

Bu 5 yıllık süre bizim için önemli. Çünkü bizim aile yaşam döngüsü diye adlandırdığımız bir döngü var. Her aile bu evrelerden geçiyor ve bir her geçiş dönemi bir kriz ve dengeyle sonuçlanıyor. İlk 5 yıllık sürece baktığımızda, evlilik yaşamının ilk evresi ve bu evrede, eşler birbirine uyum sağlama, yeni akraba ağlarına katılma, belki sosyal çevrenin değişmesi, iş ortamının değişmesi, bununla birlikte doyumlu bir evlilik ilişkisinin oluşturulması gibi süreçlerden geçiyorlar.

Bu süreçte dengeye ulaşabilen aileler evliliklerini sürdürmeye devam ederken, çatışma durumundan kurtulamayan aileler de boşanmayla sonuçlanabiliyor" diye konuştu.

''İLK 5 YILDA BOŞANMA YÜZDE 32''

Ayşe Mine İşler, ilk 5 yılda boşanma oranının yüzde 32 ve bu oranın yüksek olduğunu belirterek, "Burada şu önemli. Evlilik öncesi eğitim programları, evlilik öncesi danışmanlığın yaygınlaştırılması bu yüzde 32'lik oranı daha geriye çekecektir. Çünkü daha hızlı evliliklerin yapıldığını görüyoruz. Birbirinin tanımadan ya da evlilikle ilgili beklentilerin konuşulmadığı bekarlık rolleriyle, evlilik rollerinin çatıştığı bir süreç yaşanıyor bu ilk 5 yıl içerisinde. Dolayısıyla evlilik öncesi danışmanlık programları bu oranı geriye çekecektir" dedi.

Kaynak: Sabah