Soğuk kış günlerinde artan gribal enfeksiyonlara karşı uzmanlardan önemli uyarılar geldi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığına karşı korunmak için tüketilmesi gereken gıdaları ve dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Soğuk Algınlığı Belirtilerine Dikkat

Kış aylarında burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren nazofarenjit (soğuk algınlığı), hayat kalitesini düşürebiliyor. Dr. Burak Can, bu belirtilerin görülmesi durumunda dinlenmenin ve sıvı tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, sıcak içeceklerin boğazı yatıştırıcı etkisinden faydalanılmasını öneriyor.

Dünyada En Sık Görülen Sağlık Sorunu: Baş Ağrısının Sebepleri Dünyada En Sık Görülen Sağlık Sorunu: Baş Ağrısının Sebepleri

Doğal Çözümler: Tavuk Suyu Çorbası ve Bal

Dr. Can, özellikle tavuk suyu çorbasının hem burun tıkanıklığını açtığını hem de anti-enflamatuar etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca bal, zencefil ve ekinezya gibi doğal ürünlerin boğaz ağrısını yatıştırıcı ve bağışıklığı destekleyici etkileri olduğunu söyledi. Özellikle kara mürver çayının soğuk algınlığıyla mücadelede etkili olabileceğine dikkat çekti.

Hangi Gıdalar Koruyucu?

C vitamini içeren narenciyeler, brokoli, kızılcık ve yaban mersini gibi antioksidan zengini gıdaların tüketimi öneriliyor. Kırmızı acı biberin burun tıkanıklığını açıcı etkisinin yanı sıra kapsaisin maddesi sayesinde vücuda enerji verdiği belirtiliyor. Ayrıca zencefilin boğazı yatıştırıcı ve rahatlatıcı özellikleri olduğu ifade edildi.

Tuzlu Su ve Buhar Tedavisi

Boğaz ağrısı ve tıkanıklık için tuzlu su gargarasının faydalı olduğunu belirten Dr. Can, ılık suyla yapılan buhar tedavisinin de rahatlatıcı etkileri olduğunu söyledi. Küçük çocuklarda tuzlu su damlası ve burun aspiratörlerinin kullanılabileceğini, nemlendirici cihazların ise ortam havasını iyileştirdiğini vurguladı.

İlaç Kullanımına Dikkat

Dr. Can, antibiyotiklerin genellikle soğuk algınlığı tedavisinde faydasız olduğunu belirterek, gereksiz antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç kazanmasına neden olabileceğini ifade etti. Reçetesiz satılan ilaçların özellikle çocuklarda ciddi yan etkilere yol açabileceğini hatırlatarak, doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

C Vitamini Tartışmalı Ama Faydalı

C vitamininin gıdalardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu belirten Dr. Can, “Hastalık sırasında C vitamini takviyesi tartışmalı olsa da, narenciye gibi doğal kaynaklardan alınan C vitamini zararsız ve besleyicidir” dedi. Günlük dozların erkekler için 90 mg, kadınlar için 75 mg olması gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA