Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, orman yangınlarının her mevsim çıkabileceğini aktararak, “Bu yıl kurak dönemler geçiriyoruz. En ufak bir dikkatsizlik, orman içerisindeki kuru maddeleri tutuşturarak orman yangınına sebep olabilir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’na düşen
insanları bu konuda uyarlamasıdır. Neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı, hava sıcakları normalin üstünde gidiyor bunun içi yetkili kurumların uyarılarda bulunması gerekir. Orman Genel Müdürlüğü, kamuoyunu, maden ocaklarını, ormanlık alanda bulunan otelleri, kamp alanları ile sürekli olarak iletişim halinde olmalı ve uyarmalı” ifadelerini kullandı.
“YANICILAR TOPLANMALI”
Prof. Dr. Tunay Neyişçi, “Yağmur yağdıktan sonra herkes ormanda bütün yanıcı maddeler ıslandı uzun süre yangın olmaz sanıyor ama yangının başlamasına sebep olan yanıcıların kuruma süresi 1 saat. 1 Saat kuruma zamanlı yanıcılar orman için büyük bir tehlike. Yanıcılar ortamın rutubeti ile kolaylıkla kuruyarak ateş alabilir hale gelirler. Alanya yangını da büyük bir ihtimalle böyle bir durumdan ortaya çıktı. Antalya yerelinde herhangi bir çalışma yok. Kış gelince rehavete kapılabiliyoruz. Aslında bu rehavet daha acı bir sonuçla bize geri dönüyor. Kış yangınları bazı durumlarda yaz yangınlarından çok daha büyük olabilir. Yangın konusunda eğitimlerin verilmiş, stratejilerin geliştirilmiş olması lazım. Orman içerisindeki yanıcılar toplanabilirse orman yangının çıkması nerdeyse imkansızdır. Kış yangınlarına da hazırlıklı olmalıyız. Kış yangınları da yaz yangınları kadar tehlikelidir” diye konuştu.
Arda KIR