Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, Antalya’da kentsel dönüşümün rant amaçlı yapılmaması gerektiğini belirterek, ’’ Kentsel dönüşüm, müteahhit düşüncesiyle kar amaçlı değil, kamunun gerek teknik, gerekse finansal desteğiyle, kamu yararı gözetilerek yapılmalı ve insanca yaşayabilir kentsel mekanlar yaratılmalıdır’’dedi.

ÇAĞDAŞ, YAŞANABİLİR ÇEVRELER OLUŞTURULMALI

Kentsel dönüşüm, binaların yıkılarak yeniden yapılması değil, kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen alanlarda yaşayacak halkın, o alanlardan dışlanmadan sosyal donatı alanları ve teknik altyapının kentsel standartlar çerçevesinde iyileştirilerek, çağdaş yaşanabilir çevrelerin oluşturulması olmalıdır’’

 

YAP-SAT-ÇI MÜTEAHHİT ANLAYIŞI

Kentsel yenileme ya da kentsel dönüşüm, yıllardır yap-satçı dediğimiz müteahhitler tarafından kat karşılığı olarak yapılanlar ile aynı mantıkla yine müteahhitlere yaptırılmaktadır. Burada rant en önemli kriterdir. Bu alanlara mevcut yapı yoğunluğundan daha cazip imar hakları verilmektedir’’

KİMLİKSİZ KENTSEL YERLEŞİM ALANLARI

Kentsel Dönüşüm” projeleri ile kentin özgün kimliği ve özellikleri de yok edilmeden yapılmalıdır. Bu değerler korunmayınca, görüntüleri ve ifadeleri birbirlerine tıpa tıp benzeyen, mimiklerini bile yitirmiş, estetik ameliyatlı insanlara benzeyen, TOKİ binaları gibi Kimliksiz Kentsel Yerleşim Alanları ortaya çıkmaktadır.

--------------------------

 

Antalya’da kentsel dönüşüm projeleri ve 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı(Master Plan)ilgili olarak Akdeniz GERÇEK’e değerlendirmeler yapan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, kentsel dönüşümün rant amaçlı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı. Köksal, ,’’ Kentsel dönüşüm, müteahhit düşüncesiyle kar amaçlı değil, kamunun gerek teknik, gerekse finansal desteğiyle, kamu yararı gözetilerek yapılmalı ve insanca yaşayabilir kentsel mekanlar yaratılmalıdır’’şeklinde konuştu.

Özge Köksal, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 25 binlik Çevre Düzeni Planı’nın(Master Plan) başlığında her ne kadar 5 ilçe denmişse de kendilerine bilgilendirme toplantısında sunulan çalışmanın Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçeleri için yapılan analiz ve önerilere yer verildiğini belirtti.

DÖŞEMEALTI VE AKSU İÇİN 20 KAT ÖNERİSİ

 Köksal,’’ Planda Aksu ve Döşemealtı ilçeleri için sadece ön araştırılmalar yapılmış ve müdahale kararları geliştirilmemiştir. Master Planın sunumunda verilen plan şemasında 20 kata kadar maksimum kat önerisinde bulunulmuştur. Yüksek yapılar gerek inşaat maliyetleri açısından, gerekse kentin sosyal yapısı açısından uygun bir yapılaşma değildir. Büyük siteler, komşuluk ilişkilerini ortadan kaldırdığı gibi, orada oturanlara da ek giderler getirmektedir. Böylelikle kentsel dönüşüme uğrayan alanlarda eskiden oturanların buralardan daha uzak yerleşim alanlara göçü söz konusu olacaktır’’dedi.

 

BİNALAR YIKILIP YENİDEN YAPILIYOR

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal,’’  Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanlardaki mevcut mekansal, sosyal ve ekonomik yapının değiştirilmesini hedefleyerek, buraların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp, yeniden yapılandırma veya canlandırma projeleri üreterek uygulama yapmaktır. Kentsel dönüşümde iki farklı durum vardır. Ülkemizde ise, son yıllarda özellikle büyükşehirlerimizde, daha çok rant amaçlı olarak gündeme gelen bu kavramlar için, 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Kanunu diye de dillendirilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 73.maddesinin değiştirilmesi gibi özel yasalarla, yasal zeminler hazırlanmıştır. Ancak 6306 Sayılı kanun ile kentsel dönüşümün mümkün olamayacağı uygulamalardan da görülmektedir. Kanun ile sadece binalar yıkılarak yeniden yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm, binaların yıkılarak yeniden yapılması değil, kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen alanlarda yaşayacak halkın, o alanlardan dışlanmadan sosyal donatı alanları ve teknik altyapının kentsel standartlar çerçevesinde iyileştirilerek, çağdaş yaşanabilir çevrelerin oluşturulması olmalıdır’’dedi.

RANT KAVGASI OLMADAN YAPILMALI

Rant kavgası olmadan kentsel dönüşümün amacına uygun yapılması gerektiğine dikkat çeken Köksal, “Kentin sorunlu bölgelerinin; rant kaygısı olmadan, orada yaşayanlar ve yaşayacaklar tarafından da kabul gören ve onlara daha sağlıklı yaşam olanakları olan“Kentsel Dönüşüm” projeleri ile kentin özgün kimliği ve özellikleri de yok edilmeden sağaltılması gerekmektedir. Bu değerler korunmayınca, görüntüleri ve ifadeleri birbirlerine tıpa tıp benzeyen, mimiklerini bile yitirmiş, estetik ameliyatlı insanlara benzeyen, o kentin özgün yapılaşmasına, karakterine hiç de uymayan TOKİ eliyle oluşturulan yapılaşmalarda olduğu gibi, Kimliksiz Kentsel Yerleşim Alanları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan kentsel yenileme ya da kentsel dönüşüm, çoğunlukla yıllardır yap-satçı dediğimiz müteahhitler tarafından kat karşılığı olarak yapılanlar ile aynı mantıkla yine müteahhitlere yaptırılmaktadır. Burada rant en önemli kriterdir. Çünkü bu alanlara, imar planlarıyla mevcut yapı yoğunluğundan daha cazip imar hakları verilmektedir’’ diye konuştu.

 

DÖNÜŞÜM MÜTEAHHİT DÜŞÜNCESİYLE YAPILMAMALI

Kentsel dönüşümün müteahhit düşüncesiyle kar amaçlı yapılmaması gerektiğini söyleyen Köksal,’’ Kentsel Dönüşüm, TOKİ’nin bu güne kadar yapmış olduğu uygulamalarda olduğu gibi, aidiyetlik duygusu ve insani boyutları tamamen unutarak, sadece rant kaygısı güdülerek yapılmamalıdır. Kentsel dönüşüm, müteahhit düşüncesiyle kar amaçlı değil, kamunun gerek teknik, gerekse finansal desteğiyle, kamu yararı gözetilerek yapılmalı ve insanca yaşayabilir kentsel mekanlar yaratılmalıdır. Bu arada kentlinin aidiyetlik duygusunu yitirmemesi için, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısının iyi değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca kentsel mekanların şekillenmesinde en önemli rol oynayan imar planlarının hazırlanmasında klasik planlama biçiminden vazgeçilerek, yeni planlama biçimleri hatta her kentin kendine özgü ekonomik konut tipleri geliştirilmelidir’’ dedi..  DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim