Pandemi öncesi yaz tatillerini otellerde geçirmeyi tercih eden tüketici grubu pandemiyle birlikte tercihlerini değiştirdi. Tatilciler artık daha güvenli olduğu düşüncesiyle sezonluk/aylık/günlük ev veya villa kiralamayı tercih etti. Ancak aynı sektörde faaliyet gösterip benzer konaklama hizmeti sunan otel veya pansiyon işletmelerine %8 oranında uygulanan KDV oranı ev veya villasını kiraya verenleri için %18 olarak uygulanarak turizmde KDV mağduriyetine sebep oluyor.

 

    Konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı şöyle konuştu: 

    “Yaklaşık bir buçuk yıldır beraber yaşadığımız korona virüs pandemisi hayatımızdan tamamıyla çıkmasa da aşının yaygınlaşmasıyla birlikte virüsün etkisinin azalacağı umuduyla gündelik rutinlerimize dönmeye başladık. Ancak bazı sektörlerde hayatın normalleştiğini söylemek zor. Bu sektörlerden birisi de turizm sektörüdür. Bacasız sanayi olarak adlandırılan ve ülkemize ciddi bir döviz girişi sağlayan bu sektör, maalesef pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Pandemi öncesi yaz tatillerini otellerde geçirmeyi tercih eden tüketici grubu pandemiyle birlikte tercihlerini değiştirmiş artık daha güvenli olduğu düşüncesiyle sezonluk/aylık/günlük ev veya villa kiralamayı tercih etmiş ve etmektedirler. Önceden münferit rastlanan ev kiralama işi en çok tercih edilen tatil modeli halini almıştır. Genellikle de internetteki aracı platformlar veya emlakçılar vasıtasıyla bu kiralamalar yapılmaktadır. Özellikle Antalya’nın gözde tatil destinasyonlarından olan Kaş ilçemize yaptığım ziyarette 5 binin üzerinde kiralık villa olduğu 300’ün üzerinde de aracı platformun bulunduğu, yeni bir iş alanı ve sektör oluştuğu bilgisi vatandaşlarımız tarafıma aktarılmıştır.”

 

YILLIK YÜZDE 75’E VARAN MASRAF!

    Ev veya villa kiralamanın turizm sektörüne alternatif bir turizm konaklama sistemi olarak yerini aldığını aktaran Arı şöyle devam etti: 

    “Ayrıca otel veya pansiyon konaklamasında göremeyeceğimiz bir şekilde kiracının günlük yiyecek, içecek ve sair ihtiyaçlarını karşılamak için yerel esnaftan yaptığı alışveriş de bölgenin ticari hayatına ciddi ekonomik katkı sağlamaktadır. Ancak konut sahiplerinin söz konusu kiralama işleminden kaynaklı yıllık yüzde 75’lere varan bir masraflarının olduğu söylenmektedir. Bu konutları kiraya verenler öncelikle kiralama işlemlerini hızlı ve güvenilir hizmet veren profesyonel aracı kurumlar ile gerçekleştirmeyi tercih ettiklerinden %20 oranında bir komisyon ödemektedirler. Sonrasında konutun bakım ve idamesi ile elektrik ve su masrafları için %15-20 düzeyinde bir masraflarının olduğu ve son olarak da %18 KDV’nin içinde olduğu yasal yükümlüklerinin de %35-40 mertebesine ulaştığı söylenmektedir.”

 

TEŞVİK VE İNDİRİM TALEBİ

    Açıklamasını “Kaş ilçemizdeki vatandaşlarımız, aynı sektörde konaklama hizmeti veren villaları kiraya verenler otel ve pansiyonlara uygulanan %8’lik KDV oranının kendilerine de tatbikini talep etmekte olup bu durumun yörede diğer ekonomik faaliyetleri canlandırıcı etkisinin olacağını belirtmektedirler” diyerek tamamlayan Arı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a şu soruları yöneltti: “Aynı sektörde benzer konaklama hizmetini sunan turizm konaklama tesisleri arasındaki eşitliği bozarak rekabet şartlarının bir kesim lehine değişmesine neden olan farkı KDV oranlarının uygulanmasının sebebi nedir? Konutlarını kiraya veren mükelleflerinin yukarda özetlenen yakınmalarını dikkate alarak KDV oranlarını eşitlemeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir analiz ve değerlendirme çalışması yapacak mısınız? Bu durumdaki mükellefleri rahatlatacak ilave teşvik ve indirim mekanizmaları getirmeyi düşünüyor musunuz?”

 

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim