Erzincan'da, Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması olayı büyük endişeye neden oldu. Siyanürlü solüsyon ve toprak maden sahasının etrafına yayıldı.
Ankara İSİG Meclisi, yaşanan olayı "kaza değil katliam" sloganıyla protesto edecek. Olayın bir kaza değil, katliamı olduğunu vurgulayarak adil bir soruşturma yapılmasını talep edecek. Protesto etkinliği, 14 Şubat Çarşamba günü saat 18.30'da gerçekleşecek. Katılım için madenci anıtı önünde buluşma planlanmaktadır.
Ankara İSİG Meclisi: 'Kaza Değil Katliam! Facia Değil Cinayet! Erzincan İliç Anagold Madencilik'te yaşanan işçi ve doğa katliamına karşı buluşuyoruz. Madenci Anıtı'nda, 14 Şubat Çarşamba Saat 18.30'da buluşuyoruz' yazarak açıklama yaptılar.
Türk Tapipler Birliği ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada: Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır.
Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB'nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz' dedi.
TTB Suç Duyurusunda Bulundu
Aynı zamanda Türk Tabipler Birliği Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusu yapmış ve bu suç duyurusunu eski adıyla Twitter yeni ismiyle X uygulamasından paylaştı. TTB suç duyurusunu: 'Türk Tabipleri Birliği (TTB), Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanür liçi yöntemi ile üretim yapılan altın madenindeki siyanür sızıntısı ile ilgili Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında 11 Temmuz 2022 tarihinde suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda Erzincan Valiliği’nin açıklamasının aksine siyanür içerikli solüsyonun toprakta hapsolmadığı, önemli bir kısmının gaz fazına geçerek havaya dağıldığı ve sorunun çözüldüğü algısının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bölgede tüm canlılar için yaşanabilecek risklerin bilimsel veriler ışığında sunulduğu suç duyurusu metninde delil olarak ÇED raporlarına, resmi tutanaklara, numune analizlerine, bilirkişi incelemelerine ve uzman görüşlerine de yer verildi.
Suç duyurunsun sonuç ve istem bölümünde ise şöyle denildi: 'Yukarıda açıklanan nedenlerle Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ yöneticileri ile gereken idari önlemleri almayan, denetim yapmayan olaya yol açan izin ve ruhsatları veren kamu görevlilerinin tespit edilmesini, yapılacak soruşturma sonucunda, tespit edilen şüpheliler ile şirketin atılı suçlardan cezalandırılmalarına ve TCK madde 60 gereğince şüpheli şirkete verilen tüm izinlerin iptaline karar verilmesi için haklarında kamu davası açılmasını talep ederiz.' açıklamasını yaptı.