Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Pınarbaşı Mahallesi’nde 24 bin metrekare alanın 20 yıllığına kiralanması ve turizm tesisi yapılabilmesinin önünü açan ihale bölge sakinlerini ayağa kaldırdı. Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, orman alanı kiralama ve işletme ihalelerinin en yoğun olduğu ilin Antalya olduğunu belirterek, “Bu tip ihaleler orman arazilerine yönelik rant ve yapılaşma saldırısının yeni bir biçimi olarak uygulamaya konmuştur” dedi.

Kaş Orman İşetme Müdürlüğü tarafından Pınarbaşı Mahallesi’nde bulunan 24 bin metrekarelik çam ormanı alanı 20 yıllığına kiralanması ve alana turizm tesisi kurulabileceği ifade edilmekte. Gelir getirici tesis yapılabilmesini de içeren ihalede, kır lokantası, depo, ibadethane ve her biri 80 metrekare olan 30 adet çadırlı kamp alanı yapılabileceği ifade ediliyor. İhale sonrasında alana bungalov tarzı konaklama yapılarının yapılabileceği de iddia edilirken bölge halkı duruma isyan etti. Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ihaleye karşı çıkarken alanın orman alanı olarak kalması gerektiğini ifade etti.

Başkan Böcek’ten Özel’e tam destek Başkan Böcek’ten Özel’e tam destek

İTİRAZLAR İŞE YARAMADI

Son yıllarda Orman Müdürlükleri, ‘Orman Parkı’ adı altında ormanları kiralama ve işletme yetkisi ihaleleri dikkat çekiyor. Bu ihalelerin son örneği Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’nde yaşandı. 18 Ekim Cuma günü saat 11.00’de Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılacak ihalenin iptalini isteyen Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkan Ahmet Murat Akoy, son yıllarda artan orman kiralamalarında en fazla yoğunluğun Antalya’da olduğunu belirterek, “Kaş ilçesi Bezirgan Mahallesi’nde Düdenardı Mevkii’nde bulunan 20 bin m2’den fazla orman arazisi 5 Eylül 2024 tarihinde yapılan ihale ile 20 yıllığına özel bir şirkete kiralanmıştır. Bezirgan ve Kalkan’da yaşayan vatandaşların 53 itiraz dilekçesi vermesine karşın ilgili İdare bu konuda geri adım atmamış, itirazları reddederek kamuya ait orman arazisini Konaklamasız Orman Parkı olarak kiraya vermiştir” dedi.

“BÖLGE HALKI ENDİŞELİ”

Başkan Ahmet Murat Akoy, “Bezirgan’da kiralamaya konu olan orman arazisi, arkeolojik sit alanını da içermesinin yanında aynı zamanda yaban keçilerinin de yaşam alanı niteliğindedir. Bezirgan halkından bir çobanın da hayvancılık yaptığı arazideki kiralama işlemi tüm itirazlara rağmen idare eliyle gerçekleştirilmiş, yerel halkın görüş ve iradesi yok sayılmıştır. Derneğimiz ve Bezirganlı vatandaşlar, söz konusu kiralama ihalesini yargıya taşıyarak Antalya İdare Mahkemesi’nde açılan dava ile idari işlemin iptalini talep etmiştir. Kaş Bezirgan Mahallesi’nde tepki çeken kiralamayla ilgili ilçe halkımızın endişeleri sürerken Pınarbaşı Mahallemizde de başka bir orman parkı ihalesinin yapılacağı duyulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruda, Pınarbaşı Mahallesi yerleşimine bitişik 20 bin 400 m2’lik orman arazisinin 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılacak ihale ile 20 yıllığına özel işletmelere kiralanacağı belirtilmiştir” diye konuştu.

“TEOL KULLANIMLI ALAN İMAR KANUNUNDAN KAÇIRILIYOR”

Başkan Akoy, “İhale dosyasında yer verilen bilgilere göre yaz aylarında yangın riski nedeniyle yerel halkın girişine bile izin verilmeyen Pınarbaşı’ndaki ormanlık alanın ‘Konaklamalı Orman Parkı’ olarak kiralanmak istenmesi İdarenin çelişkili yaklaşımını ortaya koymaktadır. Pınarbaşı Konaklamalı Orman Projesi için hazırlanan öneri planda, söz konu alanda 250 m2 taban alanı bulunan Kır Lokantası, 100 m2’lik Sıhhi Tesis Kompleksi, 30 m2’lik depo, 40 m2’lik ibadethane, 30 m2’lik yöresel ürünler satış ünitesi, 15 m2’lik de giriş kontrol ünitesi inşa edilebilecektir. Her biri 80 m2’lik alana sahip 30 ayrı Çadırlı Kamp Alanı ile her biri 80 m2’den oluşan 20 ayrı Karavan Kamp Alanı’nı da içeren Pınarbaşı Orman Parkı girişimi, Mayıs 2022’de çıkarılan Orman Parkları Yönetmeliği çerçevesinde imar planı şartı da aranmadan uygulamaya konulacaktır. Bu durum, yaklaşık 100-150 kişi kapasiteli bir otel kullanımını imar kanunundan da kaçırarak ‘orman parkı’ adı altında orman arazisine monte etmek anlamına gelmektedir. Anayasa’ya ve Orman Kanunu’na ve ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırılık teşkil eden Orman Parkları Yönetmeliği, orman arazilerine yönelik rant ve yapılaşma saldırısının yeni bir biçimi olarak uygulamaya konmuştur. Geçtiğimiz Eylül ayında Artvin ilimizde Reşit Kibar adlı bir vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı, Cankurtaran bölgesindeki geniş orman arazilerinin ‘Orman Parkı’ adı altında yapılaşmaya açılması girişimi sırasında yaşanmıştır. Artvin’de yaşanan cinayet, ormanlarını, sularını, ağaçlarını ve üzerinde yaşadığı coğrafyayı savunmaya çalışan insanımızın nasıl bir vahşi rant saldırısıyla karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Kaş Çevre ve Kültür Derneği olarak Bezirgan’la ilgili kiralama ihalesini yargıya taşıdığımız gibi Pınarbaşı’ndaki orman yağmasına karşı da hukuk mücadelesi başlatacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Muhabir: Arda Kır