Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Odalar ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, geçtiğimiz yıl başlatılan konut kampanyaları ve faizlerin ve KDV oranının düşürülmesiyle birlikte kaliteli konut üretiminin öneminin arttığını hatırlatarak, “Ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcı azaltılmalı ve belediyeler de imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmeli” dedi.

 

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Meclis Üyesi ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğunu belirterek, “Bu açıklamayı inşaat sektörünün özellikle kriz dönemlerinde neden desteklendiğini açıklamak için yapıyoruz” diye konuştu

 

SEKTÖRÜN PAYI YÜZDE 30

Türkiye İnşaat Sektörünün büyük ölçüde ulusal sermayeye dayandığını hatırlatan Karataş, “Müteahhit meslektaşlarım yüzde 75 oranında kendi öz sermayelerini kullanmaktadır ve yüzlerce meslek dalını da sektörünü de ilgilendirir. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23 bin parça bulunmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında sektörün lokomotif gücünün, gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında, inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğu açıkça görülmektedir. Bu açıklamaları inşaat sektörünün özellikle kriz dönemlerinde neden desteklendiğini açıklamak için yapıyoruz” dedi.

 

KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇİLİR

Karataş, tapu harcının kaldırılmasının hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracağına hem de kayıt dışı ekonominin önüne geçileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: Yeni gelen oran değişiklikleri ile hem inşaat sektörü hem de yine ona en yakın iki sektör olan mobilya ve beyaz eşya sektörü destekleniyor. Şunu hatırlatmakta fayda var; inşaat sektörünün direkt ve en çok etkilediği veya etkilendiği mobilya ve beyaz eşyadaki KDV ve ÖTV oran indirimleri Nisan ayı sonuna kadar yani üç ay için geçerli. Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu. Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak. Yeri gelmişken söyleyelim, kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil de tapu harcının kaldırılması hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracaktır hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile bu anlamda kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiş olacaktır.”

 

YASAMIZ BİR AN ÖNCE ÇIKMALI

Yeni düzenlemelerle inşaat sektöründe başlayan canlılığın güçleneceğini iddia eden Deniz Karataş, “KDV indi, süre uzadı. İnşaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılırken, konut teslimi yapan firmalar Ocak 2017 itibarıyla artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler. Yeni düzenlemelerle inşaat sektöründe başlayan canlılık güçlenecek. Daha önce başlatılan ve mart ayında sona erecek, 150 metrekareden büyük konutların KDV’sini yüzde 18’den 8’e indiren düzenleme de eylül ayına kadar uzatıldı. Geçtiğimiz yıl başlatılan konut kampanyaları ve faizlerin düşürülmesiyle birlikte, birçok vatandaş ev hayaline kavuşmuştu ve 2016 yılında yatırımlarını bitmiş, kaliteli konuta yönlendirenler kazanmış kaliteli konut üretiminin önemi de arttırmıştı. Yapılmasını arzu ettiğimiz yeni düzenlemeler ile de 2017 yılında da bu hareketliliğin devam edeceğini düşündüğümüzü söylemiştik. 2017 yılı ile kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörü üretiminin artmasını sağlayacak potansiyele sahiptir de demiştik. Taleplerimiz ve haberlerimizin yerini bulduğunu görüyoruz ve buradan yetkililere teşekkür ediyoruz.

Yeri gelmişken şunları da ekleyelim; bunların yanı sıra, ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcı da anlamlı bir şekilde azaltılmalıdır. Ayrıca belediyeler de imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmelidirler.

Prosedürler gereği; noterde yaptığımız işlemler için ödediğimiz bedellerin, notere göre değişmemesini, her noterde bir standart fiyatı olmasını yani noterler arasında farklı uygulamalar olmamasını istiyoruz. Ve en önemlisi; olmazsa olmazımız ‘Müteahhitlik Hizmet Yasamızın’ bir an önce çıkmalıdır” diye konuştu.

 

SEKTÖRE CAN SUYU OLUR

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, ülke gündemine dair çok önemli açıklamalarda da bulundu: “1 Şubat’ta Emlak Konut GYO önderliğinde başlatılan GYODER'in de katılımıyla 50 binden fazla konutu kapsayan 240 ay vadeli ve 2 ay sürecek, konutların yüzde 5 peşinatla ilk kez 20 yıl vade ile satılacağı kampanya başlatıldı. 1+1 dairelerin fiyatları; ortalama 275 bin TL’den başlıyor. Türkiye'de 100 ila 500 bin dolara satılan marka konut, pazarın yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu rakamın aşağılara çekildiğinde, sektöre can suyu olacağını düşünüyoruz.

Sonuç olarak; konut yatırımı; üretken yatırımdır, ekonomiyi canlandırır, büyümeyi hızlandırır, refahı yaygınlaştırır, toplumsal güvene ve huzura katkı sağlar.”  Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim