Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyesi Kamile Yılmaz, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılık toplumu olumsuz etkilemeye ve çözülmesi gereken öncelikli sorun olmaya devam ettiğini belirterek, ’’Canımıza kasteden şiddetten uzaklaşmamız için acil olarak Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele aile merkezli politikalarla çözülemez” dedi.
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyeleri, 25-27 Nisan 2015 tarihlerinde Muş’ta buluşan Sığınaklar ve Danışma-Dayanışma Merkezleri Kurultay Bileşeni kadın örgütlerinin aldığı kararları kamuoyuna duyurmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.
SORUNUN MUHATABI TBMM
Kadına yönelik şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılık toplumu olumsuz etkilemeye ve çözülmesi gereken öncelikli sorun olmaya devam ettiğini söyleyen Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyesi Kamile Yılmaz,’’Bu sorunun çözülerek kamusal ve özel alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında meclise büyük sorumluluklar düşmektedir. Meclisin bu sorumlulukları, Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlenmelerinden bağımsız yürütmesi düşünülemez. Bu mücadele uluslararası insan hakları hukuku temelinde yürütülmek zorundadır. Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul sözleşmesi (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi) ve Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesinin (CEDAW) tam olarak uygulanması sağlanmalıdır. Sorunun ve çözümün birincil muhatabı TBMM’dir, dolayısıyla milletvekilli adaylarını taleplerimizi öncelikli gündem yapmaya davet ediyoruz’’dedi.
KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI’NIN KURULMASINI TALEP EDİYORUZ
30 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde şiddetle kararlılıkla mücadele eden bağımsız kadın örgütlenmeleri ve 18. yılına giren Sığınaklar ve Dayanışma Merkezleri Kurultay bileşenleri olarak taleplerini söyleyen Yılmaz,’’Canımıza kasteden bu şiddetten uzaklaşmamız için acil olarak; Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele aile merkezli politikalarla çözülemez. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kültürel ve geleneksel değerler ekseninde çözülmesi mümkün değildir. Kadın sorunlarını çözmeyi amaçlayan Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezlerinin yaygınlaştırılmasını kadın sığınaklarının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz’’diye konuştu.
MURATPAŞA BELEDİYESİ2NE ÇAĞRI
Dernek üyesi Avukat Serpil Yalçın ise şunları söyledi:’’ Bu bağlamda sığınaklar ve danışma-dayanışma merkezleri Kurultay bileşenlerinin açık çağrısı altında Muratpaşa Belediyesi’nin daha önce kendilerine ilettiğimiz derneğimizin sosyal hizmet uzmanı ihtiyacını sağlamalarına yönelik taleplerimiz karşısında somut adımlar atmalarını tekrar hatırlatmak isteriz’’ DENİZ TOPKAYA