Avdagiç, dengeleme politikasının uygulandığı ilk 5 ayda 5 önemli işaretin ortaya çıktığını kaydetti. İthalattaki düşüş, mevduat hareketleri, sanayi üretimindeki artış, finansman ve enerji kullanımına ilişkin verilere vurgu yaptı.

"Toplam ithalat Ağustos ayında yüzde 7, eylülde yüzde 15’e yakın düşüş gösterdi. Söz konusu aylar itibariyle dış ticaret açığı ise sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 48 düşüş kaydetti. Ekim ayı ihracat rakamının da geçen yıla göre yüzde 7.4 artarak 23 milyar dolara yaklaştığını altını çizmek isterim."

"İkinci gelişme mevduat tarafında yaşandı. Son iki ay içinde TL mevduat hacmi 1 trilyon lira civarında artarken, KKM 350 milyar TL, döviz mevduatı ise 4 milyar dolar düşüş kaydetti."

"Üçüncü olarak toplam sanayi üretimi yıllık bazda temmuzda yüzde 7.6, ağustos ayında yüzde 3.1 arttı. Aynı şekilde sanayide kapasite kullanımı da yüzde 76-77 oranını korudu."

"Dördüncüsü, finansman pahalılaşmakla birlikte ticari taraftaki kredi büyümesi, tüketim tarafından belirgin olarak ayrışıyor."

"Beşinci veri de enerji kullanımına ilişkin. Türkiye’nin toplam enerji üretimi hazirandaki düşüşün ardından, 2022’nin aynı dönemine göre temmuzda yüzde 4.7, ağustosta yüzde 4.9 arttı. Aynı şekilde enerji tüketiminin ise sırasıyla yüzde 9.5 ve yüzde 5.2 arttığı görülüyor.”

Avdagiç, kurlardaki belirsizliğin ortadan kalkmasının, bozulan fiyatlama davranışlarının hızla düzelmesine katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. Ayrıca, Gazze'ye yönelik saldırılara da değinerek, İTO Meclisi'nin yayınladığı ortak deklarasyonla iş dünyasının "mazlumun yanında zalimin karşısında" olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA