-Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Anayasanın 3’ncü maddesinin İstiklal Marşı’nın değiştirilemeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, “Ulus devleti var eden İstiklal Marşımız kırmızı çizgimizdir” diye konuştu.

-Balık, Anayasanın 3’üncü maddesinin İstiklal Marşının değiştirilemeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu kaydederek, “İstiklal Marşımızın ‘şimdilik’ bestesine eleştiri getirenlerin korkarım sonrasında içeriği hakkında da eleştiri getirebilir” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, İstiklal Marşı’nın son günlerde tartışma konusu yapılmasına tepki gösterdi. İstiklal Marşı’nın Milli Mücadele’nin en zor günlerinde halkın milli duygularını yükseltecek şekilde marş yazılması için alınan bir karar ile yapılan bir yarışma sonucu seçildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, yarışma da para ödüllü olduğu için katılmamıştır. Çanakkale Destanının yazarının bu yarışmaya katılması Atatürk’ün isteği ile dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Akif’e iletilmiştir. Ankara’nın soğuk günlerinde üzerine giyecek paltosu olmayan Akif, para ödülünü kabul etmemiştir. Şiiri yarışmada birincilik ödülü alıp Meclis kürsüsünde 4 kez büyük bir coşku ile okunmuştur. Akif, bu şiirini kahraman Türk milletine adamış ve hiç bir kitabına almamıştır. Akif, vatansever bir şairdir. Asıl mesleği olan veterinerliği bırakmasını bugünlerde anlamak bazıları için zor olabilir. İstiklal Marşı korkma ile başlar. Türk milletinin hiç bir güçten korkmayacağının simgesidir.”

1930’DA MARŞ OLARAK BESTELENDİ

İstiklal Marşının Ali Rıfat Çağatay tarafından ilk bestesinin yapıldığını  ve 1930’a kadar kullanıldığını hatırlatan Balık, “Yapılan ilk beste marş formatında olmadığı için 1930’da marş şeklinde bestelenerek günümüze kadar gelmiştir. Ulusların kahramanlıkları ancak ve ancak marş şeklinde bestelenen şiirlerle anlatılabilir. İstiklal Marşımız, milli duygularımızı yüceltmeye yönelikliktir. Marş uluslararası bir müzik türüdür” dedi.

ASLA DEĞİŞTİRİLEMEZ

Anayasanın 3’üncü maddesinin İstiklal Marşının değiştirilemeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Balık, “Bugün sadece gündem değiştirmek için yine Akif’in şiirlerine ve bestesine sığınmak yanlıştır. Türk milleti İstiklal Marşını sözleri ve bestesi ile içselleştirmiştir. Bunu tartışmaya açmak büyük şairimiz ve Mehmet Akif’in ve İstiklal Marşımızın bestecisi Zeki Üngör’ün aziz hatırasını zedelemektedir. Bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Marşımızın "şimdilik" bestesine eleştiri getirenlerin korkarım ki sonrasında içeriği hakkında da eleştiri getirme ihtimali olabilir. Ulus devleti var eden İstiklal Marşımız kırmızı çizgimizdir” diye konuştu. Senem KÖR

 

 

Editör: TE Bilisim