Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, istihdam kaybının en fazla olduğu Antalya’da turizm işçilerinin sorunlarını aktardı. Yüz binlerce turizm işçisinin işbaşı yapamadan sezonun bittiğini kaydeden Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, “Özellikle tatil otelciliği, geçen yılın onda biri kadar müşteri bulabilirken, turizm işçilerinin de ancak onda biri çalışma olanağı yakaladı. Yani yüz binlerce turizm işçisi işbaşı yapamadan sezon bitti. İşe başlayan işçilerin de Eylül sonu ve Ekim ortası, sonu, tesisler kapandığı için işlerine son verildi. Özellikle tatil otelciliği, geçen yılın onda biri kadar müşteri bulabilirken, turizm işçilerinin de ancak onda biri çalışma olanağı yakaladı. Yani yüzbinlerce turizm işçisi işbaşı yapamadan sezon bitti” dedi.

“TURİZM İŞÇİLERİ ASKIDA”

Yahyaoğlu, sözlerine devam etti: “17 Nisan’dan önce işe girmiş olanlar, kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneklerinden yararlandırılırken, bu sezon işe girmiş olan ki hiçbir işçi Haziran’dan önce işbaşı yapamadı, bu haklardan da mahrum bırakılıyorlar. Kısa çalışma ve ücretsiz izin ödenekleri süresi uzatıldı ancak turizm işçileri yine bu haklardan hiçbir şekilde yararlanamadı. İşçiler işten çıkartılsa işsizlik sigortasından ödenek alabilecekler. İşten çıkartma yasağı var denilerek, işçilerin kendilerinin istifa etmesi, baskı ve mobbingle sağlanıyor.  Ya da işçinin iş akdi ‘Askıya alınıyor’. Her iki halde de işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izin ödeneği gibi, sözüm ona, pandemide işçilere kolaylık sağlamak üzere açıklanmış bu tedbirler, turizm işçilerine bir fayda sağlayamıyor.”

“İşçiler, özgür iradeyle istifa etmiyor”

Turizm işçilerinin kendi istekleri dışında toplu istifalara zorlandıklarını söyleyen Başkan, “İşçilerin kendi özgür iradesiyle istifa etmedikleri çok açık bir gerçek olarak ortada dururken, bu gerekçeyle işsizlik sigortasından yararlandırmamak, haksız, hukuksuz, vicdansız, ahlaksız bu uygulamayı adeta meşru bir işlemmiş gibi kabullenmektir. Ne iş bulsa yapmaya razı yüz binlerce işçi, tam sezon bitip işletmeler kapanırken, matbu kağıtlarla topluca istifa edebilirler mi? Bu incelenip kovuşturulması gereken, işten çıkartma yasağını ve yasasını ihlal eden uygulama işverenlerin işlediği iki önemli suçu oluşturur. Birincisi; işten çıkartma yasağını ihlal, ikincisi; işçinin zaaflarını kullanarak, mobbing yaparak elinden istifa kağıdı almak” dedi.

“Hukuken yok hükmünde sayılmalı”

“İşçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmesinin önündeki tüm engeller gelecek sezon başı olan 2021 Haziranı’na kadar tamamen kaldırılmalıdır” diyen Yahyaoğlu sözlerine devam etti: “ Özellikle turizm, yiyecek-içecek ve konaklama işkolunda, sigortasız ve kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmelidir. Milyonlarca kayıt dışı, sigortasız işçi çalıştırıldığı herkesçe bilinmektedir. İşsiz ve sigortasız bu milyonlarca işçinin de kış aylarında devlet desteği alabilmesi sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Askıda olan turizm isçilerinin de İşsizlik Sigortası’ndan yararlanmasının önündeki engel kaldırılmalıdır.”

 “İşsizlik kasasından patronlar yararlandı”

“Kışı geçiremeyeceklerini beyan eden işverenlere, milyarlarca lira destek, ek krediler ve vergi silmeler, ertelemeler açıklayan iktidar, turizm işçilerinin de kışı nasıl geçireceğini düşünmeli” diyen Başkan Yahyaoğlu, iktidarın işçiler için de önlem alması gerektiğini belirtti. Yahyaoğlu, şöyle devam etti: “Şuana kadar kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği, sadece geçen sezon sonu dahi, işten çıkartılmamış ya da askıda olup, bu sezon başında işverenlerce işe çağırılmış olan ve bu ödenekler olmasa da işverenlerin ödeyeceği ücretler, İşkur işsizlik kasasından ödenmiş oldu. Yani işverenlerin ödeyeceği maaşları, işsizlik sigortası ödeme yaptı. İşsizler değil, çalışanlar, daha da doğrusu, patronlar yararlandı.”

 “Çözüm örgütlenme”

Çözümün örgütlenmek olduğunu söyleyen Başkan Yahyaoğlu,  “Arkadaşlarımızın örgütlenmesi şart. Bu örgütsüzlük devam ettiği sürece işverenlerin talanı devam edecek. İnşaat sektöründen sonra örgütlenme konusunda en kötü sektör turizm. Turizm sektörü böyle bir yaşamı hak etmiyor. Turizm işçileri bilinçli ve belirli bir eğitim düzeyinin üzerinde işçilerdir. Bu yüzden haklarını arayacaklar ve bu sefaletten kurtulacaklar bunun en güzel yolu örgütlenmedir. Biz işçi arkadaşlarımızın arkasındayız. Haklarından vaz geçmesinler eğer vazgeçmeleri için de bir baskı yapılıyorsa bize gelsinler. Biz de gerekli yerlere başvuruları yapalım” dedi.

 Yasin SALİHOĞLU

 

Editör: TE Bilisim