Kutlu olsun!...
Seslenir bana "ova"m, "dağ"ım,
Nere gitsem bulur beni arınmış.
Bir çağ ki akar ötelere,
Bir ak... ki yüce atalar, bir al... ki yüce oğullar,
Türkçem benim, ses bayrağım!.." Fazıl Hüsnü Dağlarca
 
Türkler, orta Asya steplerinden çıktıktan sonra, Anadolu'nun Toros yaylalarına kadar gelirler. Oba, otağ kurarlar. Yerleşirler uçsuz bucaksız yaylara ve ovalara.
 
Bağdat merkezli, Büyük Selçuklu Devletinin parçalanıp dağılmasından sonra kurulan, 13.Y.Y’da Anadolu'da kurulan Selçuklu Devleti'nin devlet dili Arapça, edebi dili Farsça ve halkın gündelik yaşamında kullandığı dil de Türkçe idi.
 
Konya'ya yerleşen Karamanoğlu Mehmet Bey, bütün Türkmen boylarını etrafında toplamayı başarmıştır. Ancak devlet, edebiyat ve halkın arasında kullanılan bu farklı diller, ortak bir amaca yönelmeyi zorlaştırıyor ve birliği zedeliyordu.
 
Bunu fark eden Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277'de "Türk'üz, öyleyse Türkçe konuşmamız gerekir. Bugünden sonra hiç kimse, Saray'da, Divan'da, Meclisler de ve Seyran'da, Türk dilinden başka dil kullanmaya!..." diyerek bir ferman yayınlayarak, dil birliğini sağlamıştır.
 
TÜRKÇE ile ilgili ikinci büyük gelişme de, Atatürk tarafından 12.Temmuz.1932'de kurulan Türk Dil Derneğidir. Atatürk'ün giderlerini mirasından karşılanmasını vasiyet ettiği bu dernek, ne hikmet ise, Atatürk'ün adını dillerinden düşürmeyen 12 Eylül darbeci paşalarınca kapatılmıştır. Daha sonra, yine giderleri aynı şeklide karşılanmak üzere Türk Dil Kurumu olarak bir yapı oluşturulmuştur.
 
Dünya’da en yaygın kullanılan diller arasında 5'inci sırada, ana diller arasında da, 3'üncü sırada kullanılan Türkçeyi, dünya'da 400 milyon kişi kullanmaktadır.
 
Türk devletlerinde, 740 yıldır resmi dil olarak kullanılan Türkçenin,
 Dil Bayramı kutlu olsun!..