26 Haziran, ‘Uyuşturucu Kullanımı ve Trafiği ile Mücadele Günü’ olarak biliniyor.

Uyuşturucu madde kullanımının hızlı arttığı da yadsınamaz bir gerçek..

Acı ama gerçek, Antalya, madde bağımlığı, üretimi ve de ‘torbacı’ tabir kişiler aracılığıyla satışında ön sıralarda yer alıyor..

Zeytinköy olarak bilinen Yeşildere, Doğuyaka ve Gebizli mahallelerinde polisin sıkça gerçekleştirdiği operasyonlara rağmen uyuşturucu bugüne kadar uyuşturucu trafiğinin önü tam olarak kesilebilmiş değil..

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün uyuşturucuyla mücadele raporunda 2019 yılının başından bu yana Zeytinköy bölgesinde yapılan denetimlerde gözaltına alınan bin 9 kişiden 66’sının tutuklandığı vurgulanıyor.

Zeytinköy, sadece Antalya’nın uyuşturucu bölgesi olarak bilinmiyor, aralarında ünlü sanatçıların da bulunduğu pek çok kişinin kent dışından gelerek ‘torbacılardan’ madde temin ettiği de kamuoyunca biliniyor ve konuşuluyor.

İstatistiklere göre, son 3 yılda ‘ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Hattı’na başvuran ve uyuşturucu batağından kurtulmak isteyen 88 bin kişiden önemli bir bölümü Antalyalı..

Raporda, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 2019 yılı itibari ile bugüne kadar Zeytinköy bölgesinde 29 ekiple yapılan uygulamalar ile mahalle içerisinde şok uygulamalarla uyuşturucu madde satışı yapan ve kullanan şahıslara yönelik operasyonların sonuçları şöyle paylaşıldı :

“Operasyonlarda  4 kilo 899 gram esrar maddesi, 2 kilo 752 gram eroin maddesi, 266 gram kokain maddesi, 39 gram metamfetamin maddesi, 6.294 adet extacy hap, 455 adet sentetik ecza hap, 11 adet hassas terazi, 1 adet tabanca, 5 adet av tüfeği ve 66 adet fişek, 47.750 TL, 110 dolar ve 5 euro ele geçirildi”

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki uyuşturucu-madde bağımlılığı toplum için,özellikle de genç nesil için en büyük tehdit..

Genellikle arkadaş çevresinde deneme ile başlayan uyuşturucu bağımlılığı yüzünden can kayıpları oldu, yuvalar dağıldı, toplumsal çalkantılar yaşanıyor, gençler ve aileler perişan..

Madde bağımlılığı ile mücadele ise kör topal gidiyor…

Yarınlarımızı tehdit eden bir illet, bir canavar uyuşturucular..

Madde bağımlığı yüzünden bedenen ve ruhen sağlıksız bir nesil söz konusu..

Uyuşturucuların vücuda yaptığı zararlar ise dehşet verici..

Uzmanlar uyuşturucu belasının zararlarını şöyle sıralıyor:
Merkezi sinir sisteminde : Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindedir. Bağımlılarda beliren ilk olgu; akıl ve sinir hastalıkları ve arızalarıdır. Delilik, erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler hezeyan (sayıklama, saçmalama, akıl dışı davranışlar ) halüsinasyon (vehim, hayal görme, işitme vs. ) lar, zeka ve hafıza kayıpları.En kısa ifade ile: Akıl hastalıkları, zihni ve ruhi karmaşa ve kaoslar .
Sindirim Sisteminde: 
Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmları, kanama ve yaraları, gastrit, ülser vs.
Karaciğer ve böbreklerde: 
Bu zehirlerin organizmadan atılmasında en ağır görev bu organlara düşmekte olup, karaciğer ve böbreklerde büyük arıza ve tıkanmalara, karaciğerde yetersizlik, yağlanma ,sertleşme (siroz)... 
Böbreklerde büyük tahribat, albümin, kan ve idrar çoğalması, tıkanmalar ,ağır böbrek hastalıkları 
Gözlerde: 
Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adale felci bilinen sonuçlar ve tezahürlerdir. 

Solunum sisteminde: 
Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır. 
Kan organlarında: 
Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır. 

Bunları okumak bile ürkütücü..

O nedenle kapımızdaki bu tehlike için dikkatli olmalıyız..

Bir defadan bir şey olmaz kadar tehlikeli bir deneyim olamaz..