Siyaset arenasında ‘Aksaçlılar’ olarak bilinen Adalet Partisi ve Doğruyol Partisi’nin eski bakanları, eski milletvekilleri, yöneticileri, Türk siyasetinin ‘Baba’sı Süleyman Demirel’in ‘dava arkadaşları’ Adana’dan sonraki ikinci buluşmalarını Zincirbozan’da gerçekleştirme kararı aldılar..

‘Demirel Ruhu’nu yaşatmak düşüncesiyle bir araya gelen ve önceki buluşmalarını 20 Ekim’de Adana’da gerçekleştiren ‘Merkez Sağın Ağır Topları’, ‘Toprağın Tohumla Buluşması’ sloganı ile başlattıkları toplantılarını bu kez kendilerini için, liderleri rahmetli Süleyman Demirel için çok anlamlı olan Çanakkale Zincirbozan’da 24 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirecekler.

‘Demirel Efsanesi’ adı altında Süleyman Demirel’i anma amaçlı olan toplantılara Adana-Seyhan’da olduğu gibi, Antalya’dan DYP’nin efsane İl Başkanı Orhan Altınay ile DYP Antalya eski Milletvekili Ali Karataş’ın katılması bekleniyor.

Pekala AP ve DYP’nin sembol isimleri ikinci toplantıları için neden Zincirbozan’ı seçti ?

Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nin Türk siyasi hayatı açısından önemi çok büyük..

Çünkü 12 Eylül askeri darbesinden sonra ‘Netekim Kenan’ başkanlığındaki  Milli Güvenlik Konseyi’nin yayınladığı 31 Mayıs 1983 tarih ve 79 sayılı kararıyla, Adalet Partisi’nden Süleyman Demirel, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Saadettin Bilgiç, Nahit Menteşe, Yiğit Köker, İhsan Sabri Çağlayangil, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Sırrı Atalay, Metin Tüzün, Celal Doğan, Deniz Baykal, Ferhat Aslantaş, Süleyman Genç, Yüksel Çakmur, Büyük Türkiye Partisi’nden Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Gölhan olmak üzere 16 eski siyasetçi, 121 gün süreyle Zincirbozan’da zorunlu ikamete tabi tutulmuştu.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi yakınında bulunan Zincirbozan Mevkii’ndeki 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı Tesisleri’nin seçilmesinin nedeni de bu..

Eski bilgilerimizi tazelemekte yarar görüyorum,.

Türk siyasetine damgasını vurmuş olan Süleyman Demirel, Adalet Partisi (AP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) liderliğini yaptı, DYP'yi yönetirken Cumhurbaşkanı seçildi.

Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilip, Çankaya’ya çıktıktan sonra gerçek bir demokrat gibi davranıp, partisiyle ilişkisini kesmesiyle DYP’de ve merkez sağda ciddi bir lider boşluğu ortaya çıktı..

Demirel’den sonra DYP Genel Başkanı seçilen ve kamuoyuna ‘sarışın güzel kadın’ sloganıyla lanse edilen Tansu Çiller’le başlayan bölünme, sonrasında kurulan tabela partileriyle devam eden güç kaybı, merkez sağdaki lider ve parti arayışını artırdı.

Mevcut siyasi partiler içinde aradıklarını bulamayanlar, Demirel'in ilkeleri etrafında birleşip yeni bir parti kurma arayışına girdi.

İlki Adana’da 20 Ekim’de Demokrat Parti Seyhan İçe eski Başkanı Emin Atasever’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya “Süleyman Demirel'i anma ve anlama” , “Toprağın tohumla buluşması”, “Vatan toprağında yeniden yeşerme” adı verilmişti..

Aslında merkez sağın eski ağır topları yeni bir parti kurulması düşüncesinde, ancak Orhan Altınay gibi siyasetin deneyimli isimleri ise farklı düşünüyor.

DP ve AKP’li eski bakanlar gibi düşünmediğini vurgulayan Altınay, merkez sağda yeni bir parti kurmak yerine amblemi ‘Kırat’ olan Adalet Partisi ve Demokrat Partisi’nin dinamiklerinin harekete geçirilmesi ile merkez sağda Demirel Ruhu ile yeniden şahlanışın mümkün olduğunu söylüyor.

Adana-Seyhan’daki toplantıda bu görüşü savunan Altınay’ın 24 Kasım’daki Çanakkale-Zincirbozan buluşmasında da aynı ilkeleri ortaya koyacağı söyleniyor.

Demirelciler, ‘Kırat’ı yeniden şahlandırmak’ için birlikteliklerini geleneksel hale getirmeye çabalarken, siyasi partiler de onlarla sıcak ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Antalya’da merkez sağ oyların bir ağırlığı olduğu biliniyor..

Aksaçlıların deneyimlerini değerlendirmek ve oylarını almak konusunda  İYİ Parti’nin daha hevesli olduğu gözleniyor..

Merkez sağ siyasetin önemli isimlerinden Hasan Subaşı’nın Antalya Milletvekili olması da İYİ Parti’ye bu noktada avantaj sağlıyor.

Ancak Demirelciler, İYİ Parti’nin Antalya yapılanmasından çok da mutlu görünmüyorlar..

Yerel seçimlere 5 ay kala merkez sağdaki tablo böyle..