Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlalarına
giden üreticiler olgunlaşmaya başlayan incirleri tek tek dalından kopartıyor.
Tarlada seçilen incirler boylarına göre ayrılıyor ve satışa sunulmak üzere
Antalya haline gönderiliyor. İncir bahçesi sahiplerinden Şenol yavuz, geçen
yıla göre rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyledi.
Bursa siyah
incir bahçesini ilk olarak deneme amaçlı babası tarafından 100 ağaç dikerek
başladıklarını söyleyen Şenol Yavuz, “Rahmetli babam Mahmut Yavuz Ürünlü
köyünde 20 yıl önce deneme amaçlı 100 adet Bursa siyah inciri fidanı dikti.
Yerini ve toprağını sevdiği için daha sonraki yıllarda bu sayıyı 300 ağaca
çıkardık" dedi.
HASAT 45 GÜN SÜRECEK
Hasadın
yaklaşık 40-45 gün süreceğini ve bu yıl rekoltenin oldukça iyi olduğunu
söyleyen Yavuz, "Bahçemizden yaklaşık 18 ton civarında ürün alacağız.
Zaten kendimiz hem yaş sebze ve meyve komisyonculuğu, hem de ihracat yapıyoruz.
Pazarlama sorunu gibi bir sorunumuz yok” diye konuştu.
BURSA SİYAH İNCİRİ DİKTİLER
Yavuz, “Ürünlü
köyünde yaptığımız incir bahçesini yaptıktan sonra köylülerimizden 3-4 kişi
daha Bursa siyah inciri diktiler. Verim olarak çok çok iyi. Buranın rakımı 800
metre. Buranın neresine ekilirse ekilsin Bursa siyah inciri yetişiyor. Şu anda
Bursa siyah inciri olarak Ürünlü köyünde yaklaşık 40 ton incir hasadı
yapılacak. Yerli incirler ile birlikte toplamda 50 ton incir hasadı
yapılacak" diye konuştu.
‘6 TANESİ 1 KİLOGRAM EDİYOR’
Üreticilerden
Huriye Yavuz ise incir ağaçlarına çocuk gibi baktıklarını söyledi. Yavuz,
“İncire bakmazsan olmaz. İlk ektiğimiz sıralarda su yetmezdi. Tankerlerle
sulardık. Daha sonra sondaj yaptık. Damlama sulama sistemini kurduk. Bunlara
çocuk gibi bakıyoruz. Doğal gübresini veriyoruz. Ürünlerimiz geçen yıla göre
oldukça iyi. 5-6 tanesi bir kilogram gelir” diye konuştu.
(İHA)