Tarım Konseyi’nde konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, tarım sektörünün sorunlarını iki ay önce ilgili bakanlıklara dosya halinde ilettiklerini, sorunlarına merhem olacak bir paket beklediklerini söyledi. Çandır, "Hepimiz aynı gemideyiz. Sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz ortada. Gözümüz kulağımız Ankara'da" dedi..
Tarım Konseyi’nde konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, tarım sektörünün sorunlarını iki ay önce ilgili bakanlıklara dosya halinde ilettiklerini, sorunlarına merhem olacak bir paket beklediklerini söyledi. Antalya Ticaret Borsası’nın(ATB')başkanlığını yürüttüğü Tarım Konseyi, '2016 1. Olağan Toplantısı'nı ATB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. ATB ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır başkanlığındaki toplantıya, Konsey İcra Kurulu Üyeleri ATSO yönetim kurulu üyesi Hüseyin Barut, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Satıcı, TZOB Başkanı Nazif Alp'in yanı sıra konsey üyeleri katıldı. Toplantıda konsey başkan yardımcılıklarına Vahap Tuncer ile Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay seçilirken, denetim kurulu üyeleri belirlendi.
YARALARA MERHEM OLACAK PAKET BEKLENİYOR
Konsey Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de ilk olan Tarım Konseyi'nin ilk dosyasını Rusya krizinin hemen ardından hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun desteğiyle ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e sunduğunu anımsattı. Çandır, "Antalya'da bir ilki gerçekleştirerek milletvekillerimiz Çetin Osman Budak, Hüseyin Samani, Mehmet Günal ve sizlerin katılımıyla hazırlanan dosyamız, Antalya'daki üretici, komisyoncu ve ihracatçının direncini artırmaya yönelik bir çalışmaydı. Dosyamızı ilgili bakanlıklarımıza sunduk. Dosyayı sunalı iki ayı geçti, tarım sektörü olarak Ankara'dan müjdeli haberler bekliyoruz. Ama somut ışık göremediğimizi ifade etmek istiyorum. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu, turizmle ilgili destek paketini bizzat açıkladı. Bizler de tarım sektörü olarak yaralarımıza merhem olacak bir paket bekliyoruz" diye konuştu. Tarım Konseyi'nin Rusya dosyasında kredilerin ertelenmesinden, lojistik desteklere kadar pek çok konunun yer aldığını belirten Çandır, "Sorunlar ve çözüm önerileri sektör paydaşlarının katılımıyla ortaya kondu. Umuyoruz, dosyamıza beklentiler yönünde Ankara'dan yanıt alırız" dedi. Mevzuattan üretim tekniklerine, desteklemeden lojistiğe kadar birçok konunun sektörün ortak sorunu olduğunu belirten Çandır, "Üretici, tüccar, ihracatçının direncini artıracak tedbirlerin alınması için sağlıklı bir baskı unsuru oluşturmalıyız. Hepimiz aynı sesi çıkaralım, güçlü çıkaralım, sonuç alalım" dedi.
HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ
Ali Çandır'ın ardından söz alan Tarım Konseyi üyeleri, üretim- girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınırken, gübre ve yemde yapılan KDV indiriminin üreticiye hiçbir şekilde yansımadığına dikkat çekti. Rusya krizi ve komşu ülkelerle yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatta yaşanan daralmaya dikkat çeken Tarım Konseyi üyeleri, yeni ve uzak pazarlar için uçak kargo desteğinin mutlaka sağlanması gerektiğini bildirdi. Karayolu taşımacılığında mazot gibi akaryakıt maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çeken Konsey üyeleri, kredilerin faizsiz ertelenmesi gerektiğini dile getirdi. Ürünün pazar sıkıntısı nedeniyle malın elinde kalacağını düşünen üreticinin üretim hassasiyetini yitirmeye başladığını belirten Konsey üyeleri, bunun uzun vadede oluşturacağı sorunlara dikkat çekti. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışın meyve üretimine zarar verdiğini belirten üreticiler, üreticinin karamsar bir ruh hali içerisinde olduğunu vurguladı. Süt fiyatlarında yaşanan sıkıntıya dikkat çeken Konsey üyeleri, süt fiyatlarına müdahale edilmezse 2 yıl içersinde daha derin bir et krizi yaşanacağı uyarısında bulundu. Tarım Konseyi üyeleri, Rusya dosyasının üretici, komisyoncu ve ihracatçıya nefes aldıracağını belirterek, "Hepimiz aynı gemideyiz. Sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz ortada. Gözümüz kulağımız Ankara'da" dedi. Tarım Konseyi toplantısında üyelere ekonomik beklenti anketi de yapıldı. (DHA) -